Над 20 милиона американци с искания за безработица

Пандемията COVID-19 предизвиква хаос в американската икономика, а данните, публикувани днес следобяд, отразяват сериозните щети, нанесени на пазара на труда.3.3 милиона американци с искания за помощ за безработица.

Прогнози за безработица до 30% в САЩ - NOVA

преди 5 дни

 Нови 5.2 милиона американци са потърсили обезщетения за безработица миналата седмица, което увеличава общите молби за безработица през последния месец до над изумителните 20 милиона. Това подчертава задълбочаващия се икономически спад, причинен от епидемия от коронавирус, съобщава Reuters.

Негативният резултат е нов рекорд за показателя. Предишният рекорд беше 695 000 искове, подадени през седмицата, приключила на 2 октомври 1982 г. Първоначалните искания за безработица за седмицата, приключила на 14 март, бяха ревизирани до 282 000 от 281 000 и регистрират най-голямото увеличение за една седмица след Голямата рецесия.

Американската икономика разкри 136 хиляди нови работни места през ...

„Милиони американци подават заявления за облаги, а това означава, че икономиката не е просто втренчена в пропастта, а е паднала от скалата и в дълбочината на рецесията“, казва Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union Bank, в имейл четвъртък. „Докъде се стига? До предположенията на някой, че можем да видим близо 10 милиона души да останат без работа, а това означава, че официалният процент на безработица ще съответства на прага на болка от 10%, достигнат по време на рецесиите през 1981-82 и 2007-09 г.“

Молбите за безработица в САЩ са на 60-годишно дъно - Новини от ...

„В предишни дълбоки рецесии, най-вече през 2008 и 1980 г., първоначалните искове през най-лошите четири седмици от рецесията възлизат на 2 милиона“, пише икономистът от Nomura Луис Александър в писмо към клиентите си от 22 март. „Това е в съответствие с шока от COVID-19, който компресира значително влошаването на пазара на труда в много по-кратък период спрямо предишните свивания.“

Несигурността е висока и затова обхватът от прогнози за доклада от четвъртък беше необичайно широк. Икономистите от Citi изчислиха, че молбите за помощи ще избухнат до 4 милиона. Междувременно икономистите от UBS изчислиха, че съвкупността ще достигне 860 000, което явно се оказа твърде оптимистична прогноза.

Александър отбеляза, че внезапният скок при седмичните първоначални искания за безработица вероятно няма да продължи дълго при тези темпове на повишение; въпреки това, ясно е, че загубите на работни места, които не са в земеделския сектор могат да бъдат силно натоварени в сравнение с предишните рецесии, което означава, че равнището на безработица може да нарасне още по-бързо.

Безработицата в САЩ може да достигне 20% | Dnes.bg Новини

Скорошни индикации от отделни щати посочиха към първоначални молби за помощи за безработица в рамките на милиони.

„Ранните доклади тази седмица показваха, че първоначалните молби за седмицата, приключила на 21 март, ще се изстрелят над един милион през следващата седмица – и евентуално над три милиона“, написа Wells Fargo в писмо от 20-ти март. „Това ще надмине всичко, което видяхме по време на финансовата криза и може да бъде три пъти по-високо от всички рекордни молби през 1982 г. Това ще шокира дори и най-меките прогнози. Тъй като икономическата активност спира, икономиката на САЩ бързо се насочва към рецесия.“

Бързото разпространение на коронавируса доведе до големи прекъсвания на бизнеса в САЩ през последните няколко седмици. Нарастващ брой градове в цялата страна наредиха на жителите си да се изолират, а несъществените бизнеси като ресторанти и магазини бяха принудени да затворят вратите си. В резултат темпът на съкращения е бърз.

Заявленията при безработица в САЩ изненадващо продължават да ...

Докато американският сенат одобри единодушно пакет от финансови стимули за 2 трилиона долара в сряда вечерта, мнозина смятат, че може да е твърде късно за предотвратяване на щетите, нанесени на пазара на труда в САЩ.

Търсенията на Google за „обезщетения за безработица“ се покачиха през последния месец в САЩ. Възходящата тенденция започна от 11-ти март, преди да достигне най-високия си пик на 20-ти март. Президентът Доналд Тръмп обяви избухването на COVID-19 за национална спешна ситуация на 13-ти март.

В момента има повече от 487 600 потвърдени случаи на коронавирус в световен мащаб и 22 029 потвърдени смъртни случаи към четвъртък сутринта, според Джон Хопкинс.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *