Над 20 проекта за соларни централи в Хасково кандидатстват за евросредства

До края на март общо 24 проекта за изграждане на фотоволтаични централи са разработени и внесени за оценка в ДФ “Земеделие” от консултантската компания Елана Инвестмънт по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
Проектите са на 23 инвеститори от област Хасково и един от област Пловдив, които стартират изграждане на соларни централи в своя регион, се казва в съобщението на компанията.
Мярка 312 на ПРСР дава възможност за финансиране на разходите до 200 хил. евро при инвестиции в производство на възобновяема енергия. Към 24 март по мярката, отворена на 5 януари, са подадени 146 проекта на обща стойност 62,465 млн. лв.
От всички 24 проекта общо 21 са инвеститори от община Стамболово. Местната стратегия за приоритизиране на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се базира на анализа на слънчевия потенциал, който показва, че общината се намира в зоната с най-висока степен на средногодишно слънцегреене на 1 кв.м. площ. Това е мотивирало въвеждането на общински мерки за цялостно административно и експертно съдействие на инвеститорите във ВЕИ проекти, както и организация на подходящи терени с инфраструктура, подчертават от Елана Инвестмънт.
Това намалява разходите по поддръжка на единичните инвестиционни проекти и създава привлекателни условия за инвестиране във ВЕИ в района.
Новите инсталации могат да осигурят годишно производство на електроенергия от 2 991,6 Mwh, достатъчно да покрие захранването с електроенергия на всички обществени сгради и уличното осветление в общината, която има 26 селища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *