Над 30 милиона лева от програмата за бизнеса отиват за чиновници

Програма „Иновации и конкурентоспособност“, която трябва да е насочена изцяло към българския бизнес, всъщност финансира щедро и министерства, агенции и големи инфраструктурни проекти.

Схемата повтаря почти напълно тази от първия програмен период, когато милиони левове потънаха в писане на стратегии, анализи и други документи със съмнителен ефект. Сега в рамките на няколко години ведомствата ще вземат общо 30.3 млн. лв., за да подобрят работата си.

Така например Патентното ведомство ще получи още през март 8.8 млн. лв., за да модернизира дейността си, показа справка на в. „Сега“ в годишния работен план по програмата. Парите ще бъдат похарчени за услуги, организация и управление на дейността на ведомството, оглавявано в момента от бившия председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Финансова инжекция ще има и за туризма. Ресорното министерство ще получи този месец 9.7 млн. лв., с които ще повиши капацитета на малките и средните предприятия в сектора. Това ще стане чрез „улесняване на достъпа до националния и международните пазари“, въпреки че не е ясно точно какво стои зад това. С парите ще бъдат направени и поредните спорни пазарни проучвания, анализи, стратегии и планове, разкрива още планът за работа по програма „Иновации и конкурентоспособност“. Тя обаче е само един от източниците на финансиране за подобни дейности, чийто ефект трудно може да бъде измерен. През юни средства ще получи и Агенцията за устойчиво енергийно развитие. За подобряване на работата си ведомството ще вземе 7.8 млн. лв. от програмата.

Пари са предвидени и за Българския институт по метрология – 4 млн. лв. за софтуер и модернизация на лаборатории. Отделно от това програмата предвижда други плащания в милиони по направления, които не са свързани директно с подкрепа на българския бизнес. През септември „София тех парк“ ще получи 39.6 млн. лв. с цел „надграждане“. Няколко месеца по-рано – през лятото, други 88 млн. лв. ще отидат за изграждането на газовата връзка между България и Сърбия, която получи финансиране и през първия програмен период на програма „Конкурентоспособност“, информира в.Сега. Работата по тази връзка е зациклила от години, но управляващите се надяват да ускорят дейностите по изграждането й.

Напредък

Въпреки всичко договарянето на парите по програмата е едно от най-напредналите до момента. Към момента по „Иновации и конкурентоспособност“ са договорени почти 41% от общия й бюджет от над 2.4 млрд .лв. Реално усвоени са около 12%, показва справка в системата за управление на парите от ЕС.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *