Над 350 млн. лева от Програмата за селските райони може да не се разплатят

Има риск България да не успее да разплати 377 млн. лв по общинските проекти от Програмата за селските райони. Справка от Фонд „Земеделие“, направена по искане на БНР сочи, че общините все още не са подали искане за плащане по 433 проекта.

По-малко от 10 дни остават до крайния срок, който агроведомството даде на общините, за да отчетат проектите и да поискат плащане по тях. В противен случай парите ще бъдат загубени.

До 15 септември всички проекти трябваше да са приключили, тъй като Eвропейската комисия отхвърли искането на България за удължаване на срока по програмата. До 15 октомври общините трябва да заявят плащане. Сред незаявените за плащане проекти, най-голям е броят на тeзи, които са пряка отговорност на общините и към които те проявяваха най-силен интерес. Това са проекти по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“.

По тях общините ремонтираха пътната инфраструктура, изграждаха водопровод и канализация, осигуряваха достъп до социални услуги. За 173 такива проекта все още не е подадена заявка за плащане. Субсидията за тях е 316 милиона лева. 27 милиона са под риск по друга общинска мярка – „Обновяване и развитие на населените места“. Тук неизрядни са 40 проекта, като по тях общините ремонтираха улична мрежа и паркове. Ще успеят ли в следващите дни общините да отчетат проектите и да поискат плащане по тях, все още не е ясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *