Над 60% от млекопроизводството у нас е в сивия сектор

Сивият сектор е основна причина за повишението на цените на млечните продукти, а да се говори за бъдещо понижение на млякото и млечните произведения е нереално.

Това стана ясно след вчерашната среща на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с представители на организациите на млекопроизводителите и млекоработвателите.

Министър Димитров обяви, че делът на сивия сектор при млекопроизводството е над 60%. На срещата е постигната договореност браншовите организации до един месец да направят предложения за начина, по който държавата може да помогне на млекопроизводството у нас.

Обсъдено е и внасянето на работна ръка за бранша, като Димитров поясни, че това ще стане най-вероятно с помощта на зелената работна карта, която подготвя Министерството на външните работи.

Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров заяви, че поскъпването при млечните продукти, произведени от легални предприятия, е не повече от 30%.

Според него не е реално да се говори за понижение на цените на млякото и млечните произведения в следващите месеци, защото настъпващият период есен-зима се отличава с по-малко добив на мляко.

Според Зоров изкупните цени на млякото, които в момента са между 45 и 65 стотинки, ще останат непроменени или много малко ще се повишат. Той обяви, че сега млякото у нас се изкупува на цени, които са над европейските.

Според него ценовите равнища при млечните продукти следват европейските. Зоров посочи още, че легалните предприятия не са тези, които правят спекулата на пазара с млечни произведения, а предприятията от сивия сектор, които са вдигнали цените с над 30 до 40%.

Проблем се създава и от това, че потребителите не се информират какво купуват и често им се предлагат сирене и кашкавал, направени с растителни мазнини, които се по-евтини.

В тази връзка Петър Димитров отбеляза, че подобна е ситуацията с растителния кашкавал от Гърция и уточни, че производителите настояват освен цените да се проверява и качеството на продуктите в търговската мрежа.

Министърът съобщи, че румънските търговци изкупуват българско мляко и го изнасят непреработено в северната ни съседка. За това ще започнат и проверки на ветеринарните служби на граничните пунктове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *