Над 600 милиона лева са изтеглени от КТБ до обяд днес

Към 12 часа днес над 16000 вложители са изтеглили гарантираните си влогове в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет. Размерът на изтеглената сума е около 600 млн. лева, съобщи на пресконференция днес Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Сутринта банките отвориха без опашки пред тях, с изключение на няколко банкови клона, пред които се струпаха по десетина души. Деветте банки са осигурили необходимите служители, които да обслужват вложителите на КТБ, и са организирали изплащането по клонове в страната да протича спокойно и нормално. Органите на полицията също осигуряват физическата сигурност на вложителите. Миленков призова хората да не теглят парите си в брой, от съображения за сигурност. По думите му, процесът по изплащането на гарантираните влогове чрез клоновете на обслужващите банки върви нормално, при много добра координация с БНБ, Министерството на финансите, полицията и с всички участници в процеса. Председателят на Управителния съвет на ФГВБ отново подчерта, че цялата сума за изплащане на гарантираните влогове в КТБ е осигурена и че „никой не трябва да има съмнение, че през петте години, в които вложителите имат право да се разпоредят с гарантираните си суми, парите на Фонда ще свършат, това не е така – средствата са осигурени и са налични“.

Радослав Миленков напомни, че Фондът за гарантиране на влоговете в банките консултира постоянно депозантите, отговаря на въпроси и е отворен за всякаква комуникация с тях. По думите му, „всички служители са амбицирани да докажат, че Фондът може да се справи с подобна ситуация, а това е и тест за банковата система по отношение на нейните възможности да обслужи такъв мащабен и комплексен процес“.

Той увери, че ФГВБ периодично ще информира обществеността за размерите на разпоредените суми от вложителите на Корпоративна търговска банка.

В отговор на въпрос за пълномощните, които вложителите дават на своите роднини, Радослав Миленков обясни, че в документа изрично трябва да е посочено, че упълномощените лица могат да се разпоредят с гарантираните суми на титуляря на гарантирания влог в КТБ, който се изплаща от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. ФГВБ. На уебсайта на Фонда е публикуван примерен формуляр за такова пълномощно, което може се използва от гражданите и фирмите като готова бланка.
За всички проблеми около изплащането на суми, по въпроси за коригиране на лични данни, както и за внасяне на възражения, депозантите трябва да се обръщат към офисите на КТБ в страната. Например, ако вложител е сменил своята лична карта в периода, когато банката бе поставена под специален надзор, той трябва да отиде в офис на КТБ, където да бъдат коригирани личните му данни и заменени с актуалните. С издадения документ той може да отиде в обслужващите клонове и да се разпореди с парите си.
От Фонда са помолили обслужващите финансови институции да не връщат клиентите за несъществени грешки в идентифициращите документи на вложители. „Хората обаче трябва да разберат, че засилените мерки в банките са с оглед сигурността на средствата им и с цел предотвратяването на злоупотреби“, посочи уточни Радослав Миленков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *