Над 80 млн.китайци живеят в мизерия

Цели 82 милиона души в Китай живеят в бедност. Те се издържат с по-малко от 1 долар на ден, въпреки че страната им вече официално е призната за най-голямата икономика в света.

Официалният стандарт за бедност в Китай е годишен доход от 2300 юана (375 долара), близо до един долар на ден. Над 82 милиона души са живели с по-малка от тази сума в края на миналата година, заяви високопоставеният представител на правителството Джън Уънкай, отговарящ за развитието, предаде БГНЕС.

Определението на Световната банка за бедност е 1,25 долара на ден и Джън съобщи, че бедните в Китай биха се увеличили до над 200 милиона, ако бъдат приложени „международните стандарти“. „Живеещото в бедност население не само страда от ниските доходи, но също и е изправено пред редица затруднения в достъпа до питейна вода, пътища, електричество, образование, медицински грижи и кредити“, каза още Джън.

Повечето от тях живеят в райони, застрашени от природни бедствия, с неадекватна инфраструктура и изваждането им от бедността е трудна задача, допълни Джън, който е заместник директор на Държавния съвет за облекчаване на бедността и развитие.

Реформите в последните 30 години доведоха до икономически разцвет в Китай, който измести Япония като втора икономика в света през 2010 г. след САЩ. БВП на глава от населението в страната с 1,36 милиарда души беше 6767 долара миналата година, под 13% от БВП в САЩ. По-тревожно е нарастващото различие в доходите в страната, което беше отразено в доклад на Пекинския университет миналата година, според който 1% от най-заможните домакинствата в комунистическата страна са контролирали над една трета от богатството й през 2012 г., докато 25%-те процента с най-ниски доходи са контролирали само един процент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *