Над 80% от телефоните у нас стават цифрови през 2008-ма

Телефоните в общо 94 български населени места са напълно цифрови към 1 януари 2008 година, съобщиха от БТК. В резултат на това нивото на цифровизацията на страната е надхвърлила 73 процента. Премахването на аналоговите централи стартира през 2006 година. Към 1 януари 2007 г. телефоните във всички 27 и областни града и близо 400 хиляди абонатни линии бяха цифровизирани.

Към 31 декември 2007 година са премахнати всички „дуплексни” телефони в още 67 български селища и нови над 200 хиляди абонати вече могат да използват цифровата мрежа, обясниха от телекома.

Около 80 процента от всички телефони у нас ще станат цифрови до края на 2008 година, съобщиха за Дарик от БТК. В договора за присъединяване към Европейския съюз страната ни е поела ангажимент да изпълни програма за цифровизация на телефоните. Въпреки това 100 процента подмяна на аналоговите телефони с цифрови не е възможна, тъй като в най-отдалечените места има само по една, две къщи и инвестицията се обезсмисля, коментираха за Дарик от БТК.

След цифровизирането на телефоните клиентите могат напълно безплатно да активират и редица допълнителни услуги, като пренасочване на обажданията към друг номер, изчакване на повикването, разговори в група от фиксирани телефони и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *