Над 80% от французите не искат Оланд да се кандидатира за втори мандат

Повече от 80 процента от французите не искат Франсоа Оланд да се кандидатира за втори мандат в следващата битка за президент през 2017 г. заради лошите икономически показатели. Това показва социологическо проучване в навечерието на третата годишнина на Оланд като домакин в Елисейския дворец, съобщава „Ройтерс“.

Проучването показва, че същия процент от анкетираните – 81 процента – смятат репутацията на Оланд на президентския пост за негативна.

„Причините за това са различни“, коментират от агенцията, провела социологическото изследване, като посочват проблемите с безработицата, намаляващата покупателна способност и бюджетните проблеми също допринасят за негативните настроения.

Оланд успя да спре резкия спад в рейтинга си след справянето му с ислямистките нападения в Париж през януари, като 32% от анкетираните смятат, че той има президентски качества като смелост и решителност.

Въпреки това Оланд трябва да постигне резултати в икономическата и социалната сфера като главно условие за трайно подобряване на своите рейтинги.

Броят на хората без работа във Франиця нарасна отново през март, показвайки че постепенното подобрение на икономическите показатели засега не се е отразило в подобряване на ситуацията на пазара на труда във втората по големина икономика в еврозоната.

Оланд заяви, че няма да се кандидатира за нов мандат през 2017 г., освен ако безработицата не отбележи осезаем спад до тогава.

Безработицата е 10,6 процента към март във Франция, в сравнение с 11,3 на сто за еврозоната като цяло, сочат последните данни на Евростат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *