Над 85,7 млн. евро ще бъдат инвестирани в реконструкцията на ж.п. участъка Крумово-Първомай

Над 85,7 млн. евро ще бъдат инвестирани в железопътния участък Крумово-Първомай, който е част от проекта за реконструкция и електрификация на ж.п. линията Пловдив-Свиленград-турска/гръцка граница.

Отсечката обхваща 37,7 км от ж.п линията, която е дълга над 151 км. Ще бъдат изградени 3 ж.п. моста, 9 пътни надлеза, 1 пътен подлез, ще се демонтират общо 50 км железен път.

Това стана ясно по време на церемонията по демонтиране на железопътния участък на гара Поповица, на която присъстваха премиерът Сергей Станишев и министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

Транспортният министър заяви, че очаква проектът за реконструкция на участъка Крумово-Първомай да проключи до 21 месеца. В момента текат търгове за втория лот по проекта – реконструкцията на ж.п. линията Първомай-Свиленград, както и търгове за електрификация и сигнализиращи уредби. Очаква се до края на септември да бъдат избрани изпълнителите.

Изпълнението на всички инфраструктурни проекти тече по график, независимо от усложнената ситуация в страната, предизвикана от обилните дъждове, заяви премиерът.

Той допълни, че утре ще заседава Комисията за цените, за да предложи мерки за овладяване на ситуацията, предизвикана от лошата реколта. Ще се анализират всички възможности за овладяване на увеличението на цените, включително и внос, но преценката ще бъде на експертите от всички министерства, които влизат в комисията по цените. Премиерът отказа да коментира дали е възможно Държавният резерв да бъде отворен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *