Наемите на магазини по „Витошка” стигнаха 44 евро за квадрат

Средните наеми на магазините по бул. „Витоша” в София са към 44 евро за квадратен метър, сочи статистиката на Forton, предоставена на „Монитор”.

След излизането на 100 000 кв. м търговски площи миналата есен от средата на 2015 г. пазарът постепено се стабилизира като предлагане и наемни нива. В следващите 2-3 години се очаква да не бъдат отваряни нови молове, сочат прогнозите на консултантската компания. От там отчитат, че в момента там върви преструктуриране на бизнеса. Това е довело до леко намаление на наемите до около 25 евро за кв. м за магазини с площ от 100 кв. м, намиращи се на удобно място в търговския център. Спадът се дължеше на увеличеното предлагане със завършването на Mega Mall и Sofia Ring Mall и по-сериозните отстъпки, на които някои инвеститори бяха готови за привличане на наематели.

Брокерите прогнозират, че преструктурирането на моловете ще продължи. Работещите ще се стремят да реализират оригинални идеи, които да ги откроят от конкурентите им, което е знак, че пазарът навлиза в по-зряла фаза.

На пазара на офиси се забелязва известно оживление и в следващите години се очаква да се появи недостиг на кантори от най-високия клас „А”. През последното тримесечие са наети офиси от сегмента с площ 38,1 хил. кв. м, а от началото на годината обемът надминава 95,5 хил. кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *