Наемите на офиси най-ниски в Европа

В столицата се търсят предимно луксозни офиси, които са в централните части на града, твърдят брокери от „Колиърс интернешънъл“. Наемите на подобни площи обикновено варират между 11 и 18 евро за кв. м на месец. Средната стойност на пазара в столицата е 13 евро за кв. м. Това са едни от най-ниските цени в Европа.

Най-голяма възвръщаемост обаче носят офисите в Плевен, сочи анализ на агенцията за бизнес имоти „Фортън Интернешънъл“. Доходността от офис сграда в северния град е 11,5%. Причината е голямата разлика между продажните цени и наемите. В София и Пловдив тя е 11%, а в Бургас и Варна – съответно 7 и 8,5%.

Въпреки високата доходност, която по-малките градове предлагат, основната активност на пазара на офис площите продължава да е в София. В столицата се сключват около 90% от сделките за наем и продажба на този вид имоти. Офиси с площ до 300 кв. м търсят местни и навлизащи у нас дружества. По-големи бизнес помещения между 1000 и 1500 кв. м наемат утвърдени на нашия пазар международни компании. В останалата част на страната се търсят предимно малки офиси – до 250 кв. м. За бизнесмените е по-изгодно да наемат офис площи, вместо да строят или да купуват сгради. Това твърди Георги Киров от „Колиърс интернешънъл“. Според него при евентуална стагнация на пазара фирмите ще се нуждаят от по-малки помещения. Ако бизнесът на една компания се разраства, ще се случи точно обратното. Затова да се наемат или освободят площи е значително по-лесно за фирмите, отколкото ако те имат своя сграда. А и тези, които не инвестират в имот, разполагат с повече свободен капитал и разрастването им става по-лесно и по-бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *