Наеми за 1 млн. лева клатят Асен Друмев

Прокурори погнаха шефа на фонд „Земеделие“

Ако договорите се провалят, губим сто милиона от Европа, предупреди министър Кабил

Договор за 1 млн. лева внезапно разклати стола на шефа на фонд „Земеделие“ Асен Друмев. Парите са похарчени неправомерно за наеми, смятат обвинителите. Заради разследването Софийският районен съд е поискал отстраняването от длъжност на Друмев. Още на 5 март районната прокуратура го привлича като обвиняем за извършването на две престъпления, стана ясно късно в сряда. Друмев е сключил неизгодни договори за наем на недвижими имоти в Пловдив и Разград в края на 2005 г. и през 2006 г., се твърди в доклада на прокуратурата.

В мотивите си за отстраняване на шефа на фонд „Земеделие“ съдът посочва, че ако остане на поста си, той може да попречи на разследването. Решението на магистратите може да се обжалва пред Софийския градски съд.

Двете сгради, заради които започва разследването, се ползват като регионални офиси на разплащателната агенция. През нея ще минават всички европари за земеделие. Договорите са сключени за десет години напред с частни лица. Собствениците са получили предплата за пет-шест години напред, посочи земеделският министър Нихат Кабил.

Асен Друмев подал молба за отпуск, веднага щом разбрал за разследването. Молбата му е одобрена и в момента той е в двумесечна платена почивка, обясни Кабил. Досега шефът на „Земеделие“ не е ползвал и ден отпуск, а сегашният не значи освобождаване, уточни министърът. Според запознати едва ли Друмев ще се върне на работа след скандала. Кабил не коментира дали се съмнява, че става въпрос за нова корупционна схема. Преди 3 седмици седем български бизнесмени бяха задържани за източване на 7,5 млн. лв. от САПАРД. Според Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и българската прокуратура аферата няма как да е станала без съдействието на хора от фонд „Земеделие“.

Според Кабил наемането на сградите е трябвало да стане спешно. Намирането на подходящи офиси за регионалните звена на разплащателната агенция е много трудно, но без тях нямаше да можем да получим акредитация, оправда министърът действията на подчинения си. Ако се бяхме забавили, можеше да изпуснем голяма част от европарите. Разплащателната агенция обаче и сега е с условна акредитация. Ако се наложи да се откаже от договорите за двете сгради, може да изпуснем 25 на сто от европарите за тази година, обясни Нихат Кабил. Това означава, че родните земеделци ще бъдат лишени от близо 100 млн. лева.

Юлияна Узаничева

Таня Красимирова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *