Назначават още 200 служители във фонд „Земеделие“

Другата седмица правителството ще гласува назначаване на нови 200 човека предимно на регионално ниво в Държавен фонд „Земеделие“. Целта е постъпилите проекти да се обработват в по-кратки срокове. Парите ще дойдат от техническа помощ за програмата.
След края на 2009 г. ще бъдат променени условията за кандидатстване по Програмата за развитие на селските региони, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на съвместно заседание на комисиите по земеделие и европейски въпроси. Целта е програмата да стане по-достъпна и приложима за бенефициентите.
Над 10 проекта по САПАРД от посочените от ОЛАФ 98 ще отпаднат от списъка с некоректни бенефициенти, съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Калина Илиева. Това е доказала проверка на прокуратурата.
Утре предстои среща с всички фирми. Илиева каза още, че очаква ясно становище за всички останали проекти, за да може те бързо да бъдат извадени от книгата на длъжниците. Списъкът, който съдържа 200 проекта, не можел да бъде обявен публично в медиите, стана ясно вчера.
Депутатът Венцислав Върбанов коментира, че списъкът трябва да бъде прегледан много внимателно, защото за много фирми прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство.
Фонд „Земеделие“ ще задели финансов ресурс, с който банките да рефинансират земеделски заеми за одобрени европейски проекти. Това гласи една от промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, приети на вчерашното заседание на комисията по земеделие. Ресурсът ще бъде прехвърлен към търговските банки, а средствата ще насочени предимно към малките проекти, каза зам.-министърът на земеделието Пламен Борисов.

Рая Атанасова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *