Най-бедната членка на ЕС губи милиони, коментират западни издания

Решението на Европейската комисия да спре окончателно 220 милиона евро от фондовете си България заради пропуските на София в борбата срещу корупцията, е отразено в няколко големи западни вестника. Наред с „Интернешънъл хералд трибюн“ и „Монд“, темата се коментира и от британските „Файненшъл таймс“ и „Таймс“.

България загуби общо 520 милиона евро европейски средства, тъй като не успя да се справи с измамите и корупцията сред висшите служители, назначени от воденото от социалистите коалиционно правителство. За пръв път Европейската комисия лишава от средства страна членка на съюза по този начин, отбелязва „Файненшъл таймс“. Сега най-бедният член на ЕС губи 220 милиона евро от предприсъединителните фондове, а правителството ще трябва да използва бюджетни средства, за да покрие още 300 милиона евро, които бяха замразени от ЕС през юли заради предполагаеми измами, допълва вестникът.

Миналия месец България бе определена от организацията „Трансперънси интернешънъл“ като най-корумпираната държава в ЕС, по-корумпирана и от Румъния, пише още „Файненшъл таймс и допълва, че според европейски представители слабата съдебна система на страната е поредната пречка за напредъка.

„Таймс“, който също подчертава, че ЕС предприема за първи път такава стъпка срещу страна членка, припомня, че решението на ЕК трябва да се разглежда като строго предупреждение към България да се пребори с гибелното влияние на мафията.

За блокираните от Брюксел европейски средства за България пишат днес и много френски вестници като „Поан“, „Нувел обсерватьор“, „Либерасион“ и „Еспрес“.(БТА)
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *