Най-богатите в технологичния сектор

Американските милиардери доминират в първата класация на сп. Forbes на най-богатите хора в технологичния сектор. От общо 100 души в подреждането 51 са от САЩ. Освен това 40 от топ 100 живеят в Калифорния, отбелязват от Forbes. Азиатският континент също записва силно представяне – оттам произлизат 33-ма от челната стотица, докато европейците са едва осем. В подреждането попадат още двама души от Близкия изток (и по-конкретно от Израел), както и един представител на Латинска Америка – роденият в Бразилия съосновател на Facebook Едуардо Саверин, чието състояние се оценява на 5.7 млрд. долара.

Очаквано на върха на класацията е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, който за последните 21 години оглавява списъка на най-богатите хора в света общо 16 пъти. Макар да продължава да продава акциите си в софтуерния гигант, чието управление напусна през 2014 г., за да се посвети изцяло на филантропски дейности, Гейтс остава номер едно, като състоянието му се оценява на 79.6 млрд. долара. В момента под 13% от богатството му идва от собствеността му в Microsoft, посочват авторите на класацията. Изчисленията на Forbes са на база стойността на активите на милиардерите към затварянето на борсовата търговия на 31 юли 2015 г.

Втората позиция е за основателя на Oracle Лари Елисън, чието нетно богатство се оценява на 50 млрд. долара. Челната тройка се допълва от Джеф Безос, чието нетно състояние се повиши осезаемо през юли, след като Amazon.com изненада анализаторите и отчете печалба за второто тримесечие. Безос притежава 18% от акциите на компанията за електронна търговия, които формират 90% от богатството му. Към края на юли то вече се оценява на 47.8 млрд. долара, с което мениджърът за първи път попада и сред десетимата най-богати души на планетата, пише Forbes.

Заедно стотимата най-богати представители на технологичния сектор притежават 842.9 млрд. долара, а прагът за попадане в топ 100 е 2 млрд. долара. В подреждането попадат едва седем жени, като най-високо се класира вдовицата на Стив Джобс – Лорийн Пауъл Джобс, която заема девето място със състояние от 21.4 млрд. долара.

Средната възраст на представителите на челната стотица е 53 години, което е с десетилетие по-малко от средната възраст на всички милиардери по света, отбелязват авторите на класацията. Най-младият в топ 100 е 25-годишният създател на Snapchat Ивън Шпигел, чието състояние се оценява на 2.1 млрд. долара, а най-възрастен е 86-годишният израелски съосновател на Intel Гордън Мур с богатство от 6 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *