Най-богатите французи са загубили 37 млрд. евро за 9 месеца

Имуществото на десетте най-богати французи се е стопило с 37 милиарда евро от лятото на 2008 г., според класация на сп. „Challenges“, предаде АФП.

Най-големите богаташи във Франция са загубили между 25% и 35% от лятото, пише списанието и допълва, че тези цифри не са еднакви при всички милиардери, пише БГНЕС.

Братята Уетеимер, собственици на марката „Шанел”, са загубили 10% от богатството си в резултат на кризата и в момента са на шесто място със състояние от 4,5 милиарда евро. За разлика от тях имуществото на бизнесмена от френско-полски произход Ромен Залески се е стопило с повече от 60%. Той се свлича от четвърто на осмо място в класацията заради срива на френската минна компанията Ерамет и на редицата италиански финансови компании, в които той е акционер. Жерар Мулиез, основател на компанията „Аушан”, запазва първото място в класацията на най-богатите хора в страната, въпреки че състоянието му е намаляло с 29% от юли миналата година насам и в момента е 14,9 милиарда евро. Следват го Бернар Арно (Ел Ви Ем Ейч, „Карфур”), чието богатство е намаляло с близо 33% за девет месеца, Лилиан Бетанкур („Лореал”), чието богатство е намаляло с 31% през същия период, и Бертран Пуеш („Хермес”), който е загубил 27% от богатството си. След това се нареждат Робърт Луи Драйфус, Ален и Жерар Уетеимер, Франсоа Пино, Роман Залески, Серж Дасо и Жак Сервие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *