Най-важният сектор в най-голямата икономика на света достигна връх за десетилието

Докато производствената активност в световен мащаб стои заклещена, не можем да кажем същото за оживлението в сектора на услугите. Воден от най-голямата икономика в света – американската, той бележи силен ръст.

През юли индексът на производствената активност (PMI) на глобалните услуги нарасна до 53,9 пункта спрямо 53,6 през юни, предаде Business Insider.

Активността в сектора се увеличава в продължение на 34 поредни месеца.

Окуражителен знак за световната икономическа активност е това, че повечето страни – развити и развиващи се – отчетоха ускоряване на нивото на активността през миналия месец.

Американският индекс ISM-непроизводствен се представи особено впечатляващо, достигайки до най-високото си ниво за десетилетието – 60,3 пункта. Отделен отчет на Markit също отбеляза солидно увеличение на активността – до 55,7 пункта.

Може да се каже, че най-големият сектор в най-голямата икономика в света започва да дава отлични резултати.

В Китай, Индия и Русия нивата на активност се увеличиха спрямо месец по-рано. Бразилия отчете 39,1 пункта и страната е единствената от членовете на БРИК, която е със слаб резултат.

Според икономисти в JP Morgan подобрението в сектора на услугите би трябвало да даде солиден принос към продължаване на растежа на глобалния БВП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *