Най-високо е почасовото заплащане в Люксембург и Холандия

Минималната работна заплата към момента в Германия е 8,50 евро на час. Синдикатите в страната се борят за увеличаването й с 30 евро цента, но то ще стане най-вероятно едва на 1 януари 2017 година, съобщава немския вестник Zeit.

От синдикатите в Германия се борят минималното почасово заплащане в страната да стане най-малко по 9 евро за отработен час. Крайното решение за увеличението обаче трябва да бъде взето от Комисията за минималното възнаграждение, която по данни на вътрешни източници на Tagesspiegel възнамерява засега да увеличи само с 30 евро цента минималното почасово възнаграждение в Германия.

Според правилника Комисията може да взима решение за промяна в минималното работно възнаграждение единствено с мнозинство от две трети. В комисията има трима представители на работодателите и синдикатите и на председателя. Изискваното мнозинство е трудно да бъде постигнато.

В случай, че комисията вземе решение за повишаването на минималното работно възнаграждение, в размер на 8,80 евро на отработен час, то най-вероятно би станало факт от 01.01.2017 година. Следващо увеличение на минималната работна заплата в Германия ще има най-рано през 2019 година.

По минимално почасово заплащане преди Германия са Ирландия, Белгия, Холандия, Франция и Люксембург. С незавидните 1.06 евро на час България е на дъното в ЕС.

Следват данни за минималното почасово възнаграждение в евро в някои европейски страни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *