Най-големите компании в България за 2019 г.

Приходите и печалбите на най-големите компании се увеличават силно през 2019 г., но десетилетието на растежа е прекъснато от корона кризата.

Икономика на България – Уикипедия

  • Гигантите стават по-местни, защото от години в България не влизат нови чужди инвеститори.
  • Най-растящ е бизнесът с производство на зърно, софтуер и машини.

Миналата година е върхова за най-големите компании в България, показват данните от годишната класация „Капитал 100“. Приходите на стоте най-големи компании са във възходящ тренд вече десетилетие след потъването при световната финансова криза през 2009 г. Пандемията ще пречупи тенденцията, но добрата новина е, че компаниите влизат в новата криза здрави. Кой сектор и кое дружество с колко е порасло и как в числа се развива бизнесът на 300-те най-големи компании показва новото издание на класацията на „Капитал“, което ще излезе на 30 юли, информира capital.bg.

Икономика на стагнацията – какво ни чака и какво да направим ...
Новото издание на К100: Най-големите компании в България може да бъде предварително закупенo до 29 юли с подарък миналогодишната класация. Вижте повече тук

Приходите

8% ръст до 100 млрд. лв. приходи правят 300-те най-големи компании за пръв път. А вероятно и за последен, поне за близките няколко години. При стоте гиганта постижението е дори малко по-силно – увеличение в бизнеса от почти 9% до над 73 млрд. лв. Но възходящата тенденция през последното десетилетие беше счупена от неочакваната пандемия. А краят на заразата и ефектите от нея са в мъгла, но дори и най-оптимистичните прогнози не чертаят завръщане към нивата на приходи преди края на 2021 г.

България по вълните на бизнес цикъла

Представянето на големите дружества е по-силно от средното за страната. В страната работят 361 хил. фирми, които са отчели пред НАП приходи за 382 млрд. лв. и за година увеличението е 6.2%. Накратко – само сто гиганта правят 20% от бизнеса в страната.

Ръстът на приходите в стотицата не е феноменален, но изглежда висок и устойчив, защото аналогично ниво от 9% беше постигнато и през 2018 г. Огледална е и инфлацията през последните две години – средно около 3%, т.е. реалните продажби наистина растат. През 2020 г. обаче нищо няма да е същото – спадовете почти сигурно ще са двуцифрени, а надеждата е това да е еднократно.

Доклад на ЕБВР с тревожни данни за спада на икономика в България и ...

 Отборът на най-растящите фирми е шарен, но личат няколко групи: растящи заводи с разширени мощности и агрокомпании. Има и изключения като търговеца на ток на Христо Ковачки „Гранд енерджи“ или новия силен в горивата – „Инса ойл“ на Георги Самуилов. Силно се изстрелва оборотът на португалския стъкларски завод BA Glass, но основно заради счетоводна промяна. А цели 33 дружества завършват 2019 г. с двуцифрен растеж в продажбите.

Най-растящите сектори в отделните класации:

  • Земеделие 27.8%
  • Софтуер 12.4%
  • Машини 12.3%
  • Вериги 10%
  • Горива 8.9%
  • Транспорт 7.10%
  • Фармация 6.9%
  • Храни 6.6%

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *