Най-големите технологични придобивания за всички времена

Сделката, с която третият по големина производител на компютри в света Dell придобива лидера на пазара на устройства за съхранение на данни EMC за 67 млрд. долара, е най-голямото чисто технологично придобиване в света.

Да, сделката на AOL за Time Warner за 162 млрд. долара е по-голяма като сума, но Time Warner е медийна, а не технологична компания.

Dell планира да плати 24,05 долара на акция в брой плюс специална възможност за остойностяване на VMware, която е за 9 долара на акция. 80% от VMware са собственост на Dell.

Цената от 33,15 долара на акция е с 28% над нивото, на което акциите на EMC приключиха търговията на 7 октомври, точно преди да се появят слуховете за предстояща сделка.

С помощта на Statista ще обобщим най-големите технологични сливания и придобивания в света, измерени в долари и преизчислени към 2015 г.

Сделката на HP за Compaq не доведе до очакваната синергия и бе една от причините за уволнението на главния изпълнителен директор на HP Карли Фиорина. В момента американският концерн освобождава хиляди служители от поделението за корпоративни услуги, което създаде след покупката на EDS. Освен това компанията все още чувства последиците от друга своя голяма сделка – за Autonomy, след която направи отписване за 8,8 млрд. долара.

Google пък задържа Motorola само за две години, преди да я продаде на китайския концерн Lenovo за по-малко от 3 млрд. долара. Сделките на Microsoft за Skype и на Oracle за Sun засега се считат за неутрални като ефект – нито са помогнали на купувача да създаде нов важен бизнес, нито са предизвикали отписвания.

От всички големи сделки явно само тази на Facebook за WhatsApp засега е в графата „твърде рано е да се каже дали е правилно решение, или грешка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *