Най-големият инвестиционен фонд в света предупреди за корекция на акциите

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, който е най-големият в света, предупреди за низходяща корекция на европейските фондови пазари. Нещо повече, от фонда не смятат да използват новите си постъпления за покупки на акции, а те са водещият капиталов инвеститор в Европа.

„Делът на акциите в нашия портфейл ще остане стабилен или ще се понижи, въпреки че индексите се покачват, а това на практика означава, че няма да използваме притока на капитали за инвестиции на фондовите пазари“, съобщиха от фонда на пресконференция в Осло и допълниха, че се готвят за „корекция“ в цените на акциите.

Предупреждението следва рязко покачване на европейките фондови индекси през последното тримесечие, като широкият STOXX Europe 600 спечели 7.6%, пише Bloomberg.

Инвестиционният фонд на Норвегия управлява активи за 810.0 милиарда долара, като цели възвращаемост от 5% годишно.

„Ръстовете на фондовите пазари през третото тримесечие се дължаха основно на продължаващото икономическо възстановяване в развитите пазари“, посочват от фонда, като трендът е бил подкрепен и от засилване на икономическата активност в Китай въпреки проблемите на развиващите се пазари.

Към края на септември 63.6% от портфейла на фонда са били инвестирани в акции, а 35.5% в облигации.

Фондът отчете своята втора най-добра година в историята през 2012 г. В момента институционалният инвеститор променя стратегията си, за да спечели от измененията в двигателите на глобалния растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *