Най-големият фалит в историята приключи

Това стана ясно, след като във вторник компанията съобщи, че е излязла от т.нар. процедура по Глава 11 и от 17 април започва да разпродава активи и да се разплаща с кредиторите си. На практика това означава, че банката се готви да посрещне своя край. Ще бъде назначен и нов борд на директорите, който да отговаря за по-нататъшната ликвидация на активите и изплащането на дълговете.
Най-големият фалит в историята се оценява на 639 млрд. долара. По последни оценки кредиторите ще получат 65 млрд. долара, като първоначално се очаква да бъдат разпределени 10 млрд. долара. Общата сума на претенциите обаче е доста по-голяма – според различни източници тя варира между 300 и 450 млрд. долара. От уреждането на тези искове ще зависи успешното приключване на ликвидацията. Горди сме да обявим излизането на Lehman от процедурата по Глава 11 и влизането й в последния етап на процеса – разплащане с кредиторите, заяви президентът и главен оперативен директор на Lehman Джон Съкоу в официално съобщение. Той благодари на служителите на компанията и на външните професионалисти, които са помогнали за постигането на този монументален резултат.
Специалистите определят фалита на Lehman като най-големия и най-сложния в историята. Това се вижда и от самата процедура, включила около 7000 юридически лица в 40 държави и десетки съдебни заседания. Процесът на Lehman е и най-доходният за адвокатите и консултантите и се оценява на 1.6 млрд. долара, става ясно от представените в съда документи за таксите и разходите към края на януари 2012 г., цитирани от CNNMoney. Вторият по големина фалит – на Enron, е струвал по-малко от половината – едва 793 млн. долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *