Най-грешната тройка за кризата

Алън Грийнспан, Бил Клинтън и Гордън Браун са тримата политици с най-голяма вина за световната финансова криза, смятат високопоставени служители на британски инвестиционни фондове, анкетирани от компанията „Евълюшън секюритис“.
Най-много „черни точки“ получи бившият директор на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспан, предаде БНР, като се позова на допитването.
Около 35 на сто от анкетираните са убедени, че именно политиката на Грийнспан, която се изразява в поддържането на ниски лихви, са довели до кредитния бум, а оттам и до краха на световните финансови пазари.
Около 10 на сто от анкетираните смятат, че главният виновник за кризата е бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Негативна оценка получил и британският премиер Гордън Браун.
В първата десятка „виновници“ са бившият управител на „Роял банк ъв Скотланд“ – Фред Гудуин, и директорът на американската инвестиционна банка „Леман брадърс“. Банкрутът на „Леман брадърс“ през септември миналата година отприщи верижна реакция на световните финансови пазари.
В списъка на главните „виновници“, разпространен в началото на годината от британското издание „Гардиън“, освен тримата водещи, са включени бившият генерален директор на най-голямата американска застрахователна компания Ей Ай Джи (AIG) Морис Грийнбърг, бившият ръководител на национализираната британска банка „Нодърн рок“ (Northern Rock) Адам Апългарт, както и бившите ръководители на кредитните институции „Беър Стърнс“ (Bear Stearns) и „Мерил Линч“ (Merrill Lynch) Джими Кейн и Стан О’Нийл.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *