Най-добрите университети в света за 2018 г.

Оксфорд за втора поредна година е най-добрият университета в света. Това показва годишната класация The Times Higher Education: World University Rankings, подреждаща най-добрите висши учебни заведения в света.

На второ място е класиран друг представител на Обединеното Кралство – Кеймбридж, който повишава позицията си с две места, след като миналата година беше класиран четвърти.

Трета позиция си разделят две американски учебни заведения – Калифорнийският технически университет и Станфордският университет.

В новото издание на престижната класация единственият споменат български университет е Софийският, като обаче не се споменава конкретно място, а само, че е след първите 1000.

Класацията тази година е доминирана от европейските висши училища, като сред първите 200 университета половината са от Стария континент.

Най-същественият принос за това е на Великобритания, Германия и Холандия, но на престижни позиции се класират и висши училища от Италия, Испания и Франция.

На фона на това се вижда влошаващото се представяне на американските университети – от общо 62 висши училища от САЩ в топ 200, 29 бележат отстъпление спрямо миналата година.

Интересен е и продължаващият напредък на китайските университети. Два от тях вече попадат в топ 30 на света, избутвайки назад изключително реномирани университети. Освен това почти всички висши училища в страната са подобрили представянето си в спрямо миналата година.

Авторите на класацията са категорични, че това се дължи на целенасочена инвестиционна политика на азиатския гигант във висшето образование.

Класацията е най-мащабното проучване за качеството на висшето образование по света, информира webcafe.bg. Оценката на всяко висше училище се изготвя въз основа на множество от критерии като преподавателския потенциал, изследователската дейност, трансфера на знания и международната репутация и др.

Реално първите 1000 класирани университета представляват не повече от 5 процента от висшите училища по света, които са над 20 хил. Само в България има 51 акредитирани от МОН висши учебни заведения.

Ето и топ 10 на най-добрите висши училища в света за 2018 г.

1. Оксфорд

2. Кеймбридж

3. Калифорнийския технологичен институт

3. Станфорд

5. Масачузетски Технологичен институт

6. Харвард

7. Принстън

8. Импириъл колидж Лондон

9. Университетът на Чикаго

10. Швейцарския федерален институт по технологии в Цюрих

10. Университетът в Пенсилвания.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *