Най-дългият тунел в света прокопаха в Швейцария

Швейцарски инженери прокопаха и последната скала на най-дългия тунел в света в сърцето на швейцарските Алпи, предадоха световните агенции. Гигантска машина за прокопаване премине днес следобед през последните скали, които разделят двата края на тунела, дълъг 57 километра, на дълбочина над 2000 метра под връх Пиц Ватгира в масива Готард.
Миньори, високопоставени лица и журналисти в тунела изразиха радостта си, след като Швейцария подобри рекорда за най-дълъг тунел в света, който досега държеше японският тунел Сейкан с дължина 53,8 километра и свързващ островите Хокайдо и Хоншу.
Тунелът Готард е изключително важен елемент от изграждането на високоскоростната железопътна мрежа в Европа, отбеляза Асошиейтед прес. Той ще позволи милиони тонове стоки, които сега се превозват с камиони през Алпите, да достигат до предназначението си с помощта на железниците.
Проектът на стойност 10 милиарда долара бе стимулиран отчасти и от опасенията за околната среда, тъй като тежкотоварният трафик разрушава девствения алпийски пейзаж на Швейцария.
Железопътният тунел, по който се работи от близо 15 години, няма да бъде отворен до 2017 година, но вече е гордост за Швейцария, отбелязва АФП.
Досега са изкопани 24 милиона тона скали, което е пет пъти обема на Хеопсовата пирамида. Работата се извършва непрекъснато от 2000 работници от 10 националности.
Всеки ден през тунела ще могат да преминават 300 влака, което е доста повече от обема на съоръжението, построено преди 128 години и с дължина 15 километра.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *