Най-лошата седмица за пазара от 1932 г насам

Въпросът е дали инвеститорите не стигнаха твърде далеч с атаката си срещу европейските активи и хеджирането в долари? Наистина доларът обичайно поскъпва в края на годината, когато американците купуват коледни подаръци и дават силен тласък на най-голямата икономика в света. Но нещата в Европа не са толкова зле, колкото изглеждат.
Всъщност проблемите на еврозоната са по-скоро политически. Това е клуб от изключително богати държави и политически консенсус за преодоляването на кризата вероятно ще има още в началото на декември.
Но засега има достатъчно поводи за къси позиции. Dow Jones Industrial Average вчера падна с 0.2%, до 11.231.78 пункта. Само 13 от 30-те компании, включени в индекса на сините чипове поскъпнаха вчера. Търговията в петък беше с 3 часа по-къса от обичайното
През тази седмица Dow не завърши с ръст нито една сесия. Всеки път повод за разпродажбите даваха новините от Европа. Най-голямо беше понижението на индекса в сряда, когато той загуби 236 пункта, след неуспешен аукцион на германски дълг с 10-годишен падеж. Така за седмицата индикаторът се понижи с 4.8%.
Новината, която подтисна пазара, след оптимистичното начало, като изключим европейските опасения, дойде от мрежовия оператор AT&T. Компанията обяви, че ще заделени 4 милиарда долара за покриване на обезщетението, дължимо на Deutsche Telekom, при провал на поглъщането на T-Mobile. Струващата близо 39 млрд. долара сделка е на път да се провали, заради отказ на антимонополните регулатори да я одобрят.
Вчера акциите на AT&T поевтиняха с 0.5%. След сделката компанията би заела първо място на пазара на комуникационни услуги в САЩ. Но възможността за провала на сливането потопи целия технологичен сектор. Nasdaq загуби 0.8%, до 2 441.51 пункта. За седмицата технологичният индекс се понижи с 5.1%.
Широкият американски борсов индикатор Standard & Poor’s 500 намаля в петък с 0.3%, до 1 158.67 пункта, като регистрира седмична загуба от 4.7%. но акциите на финансовите компании, включени в индекса поскъпнаха средно с 0.4%.
На практика това е най-лошата предпоследна седмица на ноември за американските пазари от 1932 г. насам.
За всяка акция, която поскъпна в петък в Ню Йорк, една поевтиня. Обемът на търговията беше малък, заради по-кратката сесия, в рамките на която бяха прехвърлени 442 млн. акции.
Еврото поевтиня с 0.8% до 1.324 спрямо американския долар в петък. Доларът поскъпна с 0.6% срещу кошница от 6 валути в индекса на Nasdaq. Натискът върху евопейската валута дойде след аукцион на италиански дълг, на който беше постигната рекордна доходност от 7.81% за облигации с 2-годишен падеж на стойност 2 млрд. евро.
Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари 2012 г. приключиха седмицата на ниво от 97.29 долара за барел, като в петък поскъпнаха на NYMEX с 0.2%. Цената на петрола намля с 12 цента през изминалите 5 дни. Това се дължи до голяма степен на възходящото движение на долара. Поскъпването в петък беше свързано с използването на петрола като инструмент за хеджиране на риска на валутните пазари.
Какво можем да очакваме. Декември обикновено е добър месец за фондовите индекси и долара, заради сезона на коледните покупки в САЩ. Но засега мечките командват пазара. Само 20% от акциите, търгувани на NYSE са над 50-дневната M.A*. Ако погледнем 200-дневните пълзящи средни ще видим, че само 17% от позициите на пазара са над тях.
Видимо за сега трендът е низходящ. За да се обърне ще е нужен повод и такъв вероятно ще има през втората седмица на декември, когато европейските лидери ще решат как да спасят еврото.
*Moving average – пълзящите средни са технически показател, който елиминира краткосрочните ценови колебания с изчисляване на средната стойност от цените на затваряне, през фиксиран период от време.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *