Най-малко 14 души от Агенция „Митници“ са уволнени

Осем от митничарите са работили на митница Калотина, като уволнението е станало при смяната на дежурството между 19 и 20 часа. Много специалисти, работещи на аерогара София, също са били уволнени. Част от тях обаче все още не са подписали заповедите си.
От агенция „Митници“ обясниха за Дарик, че става дума за хората, които са без висше образование и трябва да бъдат освободени, защото вече не отговарят на критериите за работното си място.
По неофициална информация единият от уволнените е човек с 13 години стаж на митница Калотина. Сред най-големите пратки, които са разкрити по време на негово дежурство, са 16 кг хероин във влак, други 97 кг хероин в превозно средство, 280 000 таблетки наркотично вещество и други. От агенция „Митници“ поясниха, че трима от митничарите са уволнени снощи, други пет – тази сутрин. Според официалната информация обаче нито един от тях обаче не е се е занимавал с противодействие на наркотрафика. Все още няма официална информация за уволненията на столичната аерогара.
Неофициално от агенцията коментират, че реформата, в която се освобождават всички специалисти без висше образование, е поредното „безумие“, което се случва в митниците. Голяма част от хората, които са изгубили работата си или ще я изгубят в близките няколко дни заради липса на диплома от университет, са от провинцията и цял живот са работили на митнически пункт. Според митничари, тази реформа единствено би стимулирала изваждането на фалшиви дипломи или завършването на висше образование проформа, за да може хората да запазят работата си.
Уволненията заради класификатора, както го наричат в митниците, нямат пряка връзка с протестите, които са на хората от централното управление на агенцията. Там няма специалисти, които не са завършили висше образование.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *