Най-малко 66 души загинаха при вълна от атентати в Ирак

Това става в момент, когато американската армия преговаря за оставането на ограничен контингент в страната след крайната дата за изтегляне в края на 2011 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Рано днес бяха ударени градовете Кут, Тикрит, Багдад, Наджаф, Баакуба, Киркук, Рамади, Кербала, Хан Бани Саад, Бала, Искандария и Мосул.
Най-малко 40 души загинаха и 65 бяха ранени при самоубийствен атентат в Кут, на 160 км югоизточно от Багдад. Две експлозии станаха в центъра на Кут в интервал от няколко минути, посочва агенцията. Вторият взрив избухнал малко след като екипи на местните сили за сигурност пристигнали на мястото на първата експлозия, където се взривил зареден с експлозиви автомобил.
Двама атентатори самоубийци атакували полицейски участък в Тикрит, съобщи Ройтерс. Единият от атентаторите се опитал да ликвидира високопоставен полицейски служител, оглавяващ местните служби за борба с тероризма. Вторият нападател бил застрелян от охраната на участъка. При нападението загинали трима полицаи. Седем души са ранени.
Според местни източници атентатът е част от провалил се план да бъдат освободени стотина предполагаеми членове на местна терористична клетка от мрежата на „Ал Кайда“, които са в ареста.
Четирима души загинаха при нападение в центъра на град Баакуба, на 60 километра северно от Багдад. Неизвестни нападатели атакували контролен пункт на полицията и открили огън с оръжие със заглушители, предаде АФП. Още 14 били ранени в същия град при две експлозии близо до зданието на провинциалната администрация.
В Кербала, на 110 км южно от Багдад, при експлозията на кола бомба бяха убити двама души, а девет са ранени пред полицейски участък в източната част на града. Сред пострадалите има полицаи. В Киркук един цивилен бе убит, а 14 са ранени в няколко експлозии, включително от мотоциклет бомба.
В Багдад петима души бяха ранени в квартал Мансур при експлозията на кола бомба насочена срещу автоколона на министерството на образованието. В Рамади, на 100 км западно от Багдад, един човек бе убит, а седем са ранени от бомби срещу къщата на полицай.
В Наджаф, на 150 км южно от Багдад, при експлозията на две коли бомби бяха убити двама души, а 20 са ранени. Една от колите бомби била насочена срещу полицейски участък, а втората избухнала 10 минути по-късно извън сградата.
В Балад, на 70 км северно от Багдад, бомба близо до кметството рани петима души. При взривяването на кола бомба с атентатори самоубийци в град Хан Бани Саад, на 30 км североизточно от Багдад, бяха убити 8 души, а 14 са ранени. Взривът е станал близо до сградата на кметството.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *