Най-надеждните марки коли по германските пътища през 2008-а

Кои леки автомобили са били най-надеждни през изминалата година? Кои са разочаровали любителите? Германският автомобилен клуб ADAC търси отговор на тези въпроси в годишна си статистика. Ето и резултатите.

И през изминалата 2008 година германският автомобилен клуб е водил точна статистика за оказваната пътна помощ. Авариите на пътя са били с 3,5 на сто по-малко в сравнение с предходната 2007 година. Статистиците отдават това до голяма степен на меката зима в Германия до началото на 2009, но също така и на изминатия средностатистически общ пробег.

Той е намалял с 0,8 на сто за всички леки коли в Германия за представения период от време. Освен това се допуска, че заради рекордно високите през годината цени на горивото водачите са се движили по-икономично и по-внимателно, което също се е отразило на броя на закъсалите.

Кои са причините за авариите по немските шосета
За повикването на „пътна помощ“ в два процента от случаите виновна е била изпускателната система, в четири процента – съединител или трансмисия, охладителната система, в това число климатиците. Те са предизвикали пет процента от авариите.

При седем процента от загазилите шофьори отговорността се поема от гумите или джантите. Осем на сто от повикванията на така наречените от самия автомобилен клуб „Жълти ангели“ са били предизвикани от дефекти по двигателя. Осем на сто от авариите са в следствие на нефункциониращи горивни помпи, при десет на сто от авариите е отказало запалването. А цели 40 на сто от претърпелите авария са го дължали най-общо казано на електроинсталацията.

Разбира се, остават и 16 процента за раздела „разни“. Най-често услугите на „Пътна помощ“ в Германия се използват заради разредена акумулаторна батерия. Експертите отчитат, че съвременните автомобили с многото си електроника лесно водят до подобен, сравнително лесно и бързо отстраним дефект.

Най-надеждните марки

Не без известна доза национална гордост статистиците отбелязват, че за четвърта поредна година германските леки коли стават все по-надеждни, а изоставането на японските модели, лидери в дисциплината дотогава, продължава.

В най-малкия клас безспорен лидер е малчуганът на Ауди, „двойката“, следван по петите от Тойота Айго и изненадващо трети – Фиат Панда. На последните три от общо 30 места в автомобилната детска градина са един японски и два корейски модела – Нисан Микра, Хюндай Гец и Киа Пиканто.

При малката средна класа на първо място е отново модел на Ауди – А 3, а на последните три места от общо 13 модела са Форд Фокус, Хонда Сивик и на дъното на класацията Пежо 307. В средния клас първи са Ц-моделите на Мерцедес, плътно следвани от Ауди А4 и БМВ 3, а в последната тройка от общо 11 отчетени модела са Рено Лагуна, Опел Вектра и Форд Мондео.

В горния среден клас статистиката обхваща общо пет модела в следния ред – Ауди А 6, БМВ 5, Мерцедес Е-класа, Волво С60, С 70, С 80 и В 70, Опел Сигнум.
Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *