Най-накрая избраха заместниците на КФН

Почти месец след като Стоян Мавродиев положи клетка като шеф на КФН,  най-накрая Народното събрание гласува днес неговите заместници. Димана Ранкова, Ангел Джалъзов и Борислав Богоев са новите зам.-председатели на Надзора, а член на КФН става Антония Гинева. Мандатът на Ранкова е пет години, на Джалъзов е четири години, а на Богоев и Гинева е три години. На 16 юни т.г. парламентът избра за председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.
Новият инвестиционен надзорник Димана Ранкова Димана Ранкова поема управление „Надзор на инвестиционната дейност“. Отново. Тя бе зам.-надзорник и шеф на същото управление в периода 2003 – 2009 г. Преди това е работила в Държавната комисия по ценни книжа от създаването й през 1996 г. През ноември 2009-та врезе в УС на ББР. Завършила е право в Софийския университет.
Новият застрахователен надзорник Борислав Богоев Също като Димана Ранкова, и новият застрахователен надзорник Борислав Богоев е познато име в надзорните среди. Бил е директор на дирекция „Инвестиционни посредници и пазари на ценни книжа“ в КФН (2003). Преди година, при смяната на лицата в управлението на КФН бе спряган за един от заместниците. Преди това е работил в ДКЦК, а през 2005-та става управител на „Сомони файненшъл брокеридж“. С военно образование от шуменското военно училище и магистратура по финнаси от УНСС.
Новият осигурителен надзорник Ангел Джaлъзов Новият осигурителен надзорник Ангел Атанасов Джaлъзов е магистър по право (CУ „Св. Климент Охридски“), по международни финанси (Университет RSE, Холандия) и по екологичен мениджмънт (Университет в Амстердам, Холандия). Бил е изпълнителен директор на международна консултантска група, специализирана в предоставянето на правни и финансови услуги; директор „Правен отдел и оценка на риска“ на най-голямата американска компания, специализирана в производството на селскостопанска техника и оборудване с лизингово портфолио; експерт по проекти в сферата на екологичното законодателство и инвестиции финансирани от ЕC, ООН, Световната банка. Бил е кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ. Владее английски, немски, холандски и руски.
Новият член на надзора Антония Гинева Гинева ще отговаря за политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица – ангажименти, разписани в промените на Закона на КФН. Тя е единственото непознато лице от новоизбраните. По образование е юрист, живяла е в Лондон.
След избора четиримата положиха клетва пред Народното събрание. Днешното парламентарно решение бе гласувано с 97 гласа „за“, 23 „против“ и 17 „въздължал се“. Против предложението се обявиха депутатите от левицата. Те възроптаха срещу това, че предложенията не бяха обявени предварително в дневния ред на парламента за днес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *