Най-песимистичният сценарий на рецесията у нас е безработица над 10%

Най-песимистичният сценарий на развитието на рецесията у нас е безработица около и над 10%. Това каза председателят на КНСБ д-р Желязко Христов по време на обсъждане на стратегията на КНСБ за гъвкавата сигурност в областта на трудовия пазар. Всички сектори у нас, с изключение на производството на храни и печатната дейност, са вече засегнати от кризата според КНСБ.

По нейни данни промишленото производство се е свило със 17,10% през февруари тази година в сравнение със същия месец през 2008 година. В текстилното производство и облеклото заетите са с около 15 000 по-малко, в металургията с около 1500. Заетите в областта на транспорта са намалели с около 3500 души, а в машиностроенето с около 1000.

Износът също бележи спад. За последното тримесечие на 2008 година той е едва 60% за изминалите девет месеца на годината. Гъвкавата сигурност на пазара на труда е един от начините за справяне с положението според КНСБ. Гъвкавостта възникна като необходима алтернатива на т.нар. фригидни, склерозирали пазари на труда, допълни Желязко Христов.

Друг участник в дискусията на КНСБ, социалният министър Емилия Масларова каза: „Мога само да съжалявам, че в България все още малко хора работят на гъвкаво работно време или на намалено работно време, но то е заради това, защото все още това заплащане не е достатъчно адекватно и не е достатъчно сигурно“.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *