Най-печелившите професии в България

В кои сектори от икономиката се печели най-добре? Според проучване на Българската стопанска камара от 2010 година това са предприятията в сферата на търговията тъй като те са реализирали повече от 90 милиарда лева оборот. На второ място се нареждат предприятията от преработващата промишленост, които са спечелили близо 48 милиарда лева.
Но ако се погледнат данните на НСИ, картината придобива малко по-друг образ. Оказва се, че заплащането в обществения сектор на средно ниво е по-високо от това в частния. Така според официалните данни един държавен служител взима средно около 731 лв., докато при частния бизнес заплащането през 2010 г. варира от 583 лв. за първото тримесечие до 605 лв. за второто и третото.
Най-добри заплати се получават в сектора „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1. 377 лв. На второ място по добри заплати се нареждат финансистите и застрахователите с 1. 294 лв. на месец, а след тях са слжителите в сектор „Далекосъобщения” с 1.283 лв.

Предварителни данни на НСИ за 2010 г. в лева

Още по-различна представа за нещата рисуват частните мониторингови компании. Така например по индустрии най- висока заплата от 585 лв. средно получават в строителния бранш /въпреки кризата/, показват данни на сайта topjobs.bg. На второ място с възнаграждение от 410 лв. са търговците. Следва „Производство” със средна заплата от 404 лв. и администрацията с 315 лв.
Какво трябва да се има предвид, когато хората се ориентират към една или друга професия и сектор на стопанството и през следващата година.
Хората в България са станали много по-немобилни през последната година и по-реалистични в очакванията си, показва анкета на Human Capital, проведена сред HR мениджъри на компании от различни бизнес сектори и представители на агенции за подбор. Според наблюденията на Bulwork – компания, специализирана в подбора на ИТ специалисти, професионалистите са станали не само много по-плахи в смяната на работа, а и в търсенето на нови възможности. Няма значителна промяна на предлаганите възнаграждения в ИТ сектора, но компаниите са много по-взискателни. Ако преди са били склонни да наемат човек, който отговаря на 70% на профила, то сега се търси съответствие на 90%.
Въпреки икономическата ситуация и промените на пазара на труда привличането на специалисти с техническо образование и опит е изключително трудно, тъй като тези специалисти в България са малко. В банковата сфера се наблюдава увеличение на качествените кандидати в сравнение с миналата година . Кандидатите и в банковата сфера са станали по-реалистични в очакванията си. Докато преди време се избираше компанията, която дава по-високо възнаграждение, сега се избира сигурната компания, дори и за сметка на по-ниско възнаграждение. Положителната тенденция е, че се появяват по-добри кандидати с малко по-реалистични очаквания, защото бяхме достигнали етап, в който имаше абсурдни изисквания. Според агенция за директен подбор Stanton Chase International променената икономическа ситуация е причина служителите да имат по-ясна самооценка за себе си и да са по-лоялни към фирмите.

Статистика /по-ниско квалифициран труд/

17% от работещите са в сферата на услугите, охраната и търговията
16 % са хора без специална квалификация
14% са операторите на машини и съоръжения
23% са продавачи и снабдители
11% са шофьорите
11% са сервитьори и бармани.
Данните са от проучване на БСК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *