Най-популярните марки в българския интернет

Samsung, Adidas, Nokia, Sony, LG, Coca-Cola, Nivea и Nike са марките, които присъстват най-силно в съзнанието на българския интернет потребител според проучване на Гемиус. Те са най-често споменаваните марки с добра цена, с добро качество и такива, които се срещат най-често в интернет.
Интернет проучването е проведено онлайн сред 1670 български интернет потребители на възраст 20-59 години на два етапа-предварително и същинско изследване. Данните са събрани по метода CAWI (компютърно-асистирано уеб интервю), при който Гемиус визуализира покани за участие в изследването на случаен принцип под формата на поп-ъп прозорци в избрани медии. След това данните биват претеглени по пол, възраст и честота на изполване на интернет спрямо резултатите от омнибусно изследване, с което се гарантира тяхната представителност.
Въпреки че българските марки не се срещат често сред водещите, някои все пак заемат добри позиции. Така например крем “Здраве” е в топ 3 на водещите марки козметични продукти. Като безспорен лидер в същата категория се откроява Nivea. В банковия сектор най-добри резултати показва банка ДСК, следвана от УниКредит Булбанк.
Водещите автомобилни марки са Mercedes-Benz и BMW. Samsung, Nokia и Sony са най-добре познати сред българските интернет потребители марки, произвеждащи IT продукти. Като водеща марка в категорията на телекомуникационните компании респондентите определят Vivacom, следвана от Mtel и Globul. Лидер сред фармацевтичните компании е Bayer, а челната позиция в категорията на аудио-визуалната и електронна техника си поделят Sony и Samsung.
Качеството, надеждността и цената са най-важните характеристики, които една марка трябва да притежава, за да заема водеща позиция, смятат българските интернет потребители. Като марка с най-добра цена те открояват Samsung (13%). Веднага след нея се нареждат Adidas (с 11% от споменаванията) и Nike (със 7%). Adidas (14%) и Samsung (13%) са на първите две места по възприятия за качество. На трета позиция е Sony с 12%.
Най-често срещаните марки в интернет са Samsung (17%) и Adidas (14%), следвани от Nike със 7%. Собствен сайт и възможност за онлайн покупка са двете най-често споменавани твърдения, когато става дума за доказателства, че една марка присъства в интернет пространството.
Онлайн присъствието повлиява позицията на марките сред водещите, като това е най-силно при фармацевтичните компании и IT продуктите, разкриват още данните на Gemius. В малко по-малка степен същото се отнася и за телекомуникационните компании, както и за марките от категорията на аудио-визуалната и електронна техника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *