Най-слабите държави в света: Сомалия, Афганистан, ДР Конго и Ирак

Сомалия, Афганистан, Демократична република Конго и Ирак са четирите най-слаби държави в света, сочат резултатите от проучване на американския институт „Брукингс“ (Brookings.edu) и на Центъра за глобално развитие (CGDev.org), цитирано от Ройтерс.
В изследването е анализирано състоянието на 141 страни в света. На първите четири места са именно Сомалия, Афганистан, ДР Конго и Ирак, класифицирани като „провалили се държави“, характеризиращи се най-голяма нестабилност.
Сред „провалилите се“ са и Судан, Зимбабве, Кот д’Ивоар и Либерия.
„Като се отчита фактът, че слабите държави играят ролята на инкубатори и плантации за отглеждане на заплахи с международен характер, развитието на капацитета на държавните институции… трябва да се превърне в приоритет на американската политика“, посочват авторите на доклада.
Един от основните изводи от проучването е, че цялата ни реторика след 11 септември 2001 г. тепърва трябва да генерира някакъв смислен подход към засилване на потенциала на държавните институции в слабите държави, подчертава пред Ройтерс Сюзън Райс, която е сред авторите на доклада.
Райс е и в екипа съветници на кандидата за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Барак Обама.
Под „слаба държава“ се разбира такава страна, в която липсват възможности да се създават и поддържат политически институции; страна, която не може да предпази населението си от въоръжени конфликти, да упражнява контрол върху територията си и да задоволява основните нужди на населението.
В индекса на двата мозъчни тръста е обособена и „група държави под наблюдение“, в която влизат Сирия, Алжир, Филипините, Куба и Парагвай, както и Русия, която е на 65-то място в индекса на слабите държави, Индия – на 67-мо и Китай – на 74-то място.
Трябва да се отървем от навика да смятаме, че страни, които приемаме като изгряващи сили на международната сцена – Русия, Китай и Индия например – са наистина силни държави, обяснява Сюзън Райс пред Ройтерс.
В проучването се прави пряка връзка между ниските доходи и слабостта на съответната държава, което е признак, че премахването на бедността трябва да се превърне в приоритет, посочва агенцията.
Помощта, която се оказва на отделните държави, трябва да бъде много прецизно фокусирана, посочват в анализа си двата мозъчни тръста.
В Ирак и Афганистан, където САЩ са най-дълбоко ангажирани след атентатите на 11 септември 2001 г., нивото на военните контингенти се оказа недостатъчно за стабилизирането на двете държави. Не се полагат и достатъчно усилия за икономическо възстановяване, за създаване на работни места
България е поставена на 127-мо място в изследването, нареждайки се между Сейшелите и Оман. Румъния е шест места по-напред (т.е. към полюса на слабите държави). От проучваните 141 държави, като най-силни са оценени Чили, Унгария и Словакия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *