Наливат ? 403 млн. в морските летища

“Фрапорт” вдига таксите за обслужване

Това не е първата наздравица с шампанско за концесията на двете летища. В средата на юни 2005 г., в последните часове на царския кабинет и дни преди парламентарните избори, бившият транспортен министър Николай Василев подписа с избрания тогава концесионер – „Копенхаген Еърпортс“. Последвалите дела и нова процедура обаче забавиха модернизацията на двете летища с 18 месеца.Морските ни летища най-сетне ще придобият европейски облик. След година и няколко месеца закъснение аеропортовете във Варна и Бургас ще бъдат отдадени на концесия. В тях ще бъдат вложени над 403 млн. евро през следващите 35 г. Това стана ясно при подписването на договора между България и „Фрапорт туин еърпорт мениджмънт“ АД. С шампанско се поздравиха транспортният министър Петър Мутафчиев, главният изпълнителен директор на „Фрапорт“ Андреас Хелфер и шефът на компанията за България Тихомир Трифонов.

Инвестицията в летищата може да набъбне до 563 млн. евро заради инфлацията, прогнозира Хелфер. Само за първата година в портовете ще влязат над 23 млн. евро за незабавни ремонти, а до 2009 г. – близо 100 млн. Тогава ще бъдат открити и двата нови пътнически терминала. Така ще съкратим времето за обслужване на пътници, коментира финансовият директор на „Фрапорт“ Щефан Шулте.

До месец новият летищен оператор ще плати на държавата 3 млн. евро концесионно възнаграждение. А всяка година в хазната ще влизат 19,2% от общите приходи от дейностите на летищата или от размера на летищните такси.

Средно с 10-20% ще се увеличат пътниците на летищата във Варна и Бургас през следващите няколко години. След това броят им плавно ще спадне до 6-7%. Но това ще бъде реалният капацитет на Черноморието ни, прогнозира изпълнителният директор на „Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт“ Тихомир Трифонов. До 20% ще скочат и таксите за обслужване на самолети и пътници през следващите 3 г. Увеличението ще бъде съобразено с ръста на инвестициите в двата аеропорта, каза финансовият директор Щефан Шулте. Сега пасажерите плащат по 8,5 евро.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *