Намалението на лихвите в Китай успокои пазарите и даде сила на долара

Доларът скочи и се възстанови от седем месечните дъна срещу еврото и йената, докато рисковите активи получиха подкрепа от намалението на лихвите на Китайската централна банка. Редукцията беше в размер на 25 базови пункта до нива от 4,6%. Централната банка намали и изискванията за резерви.

Монетарното облекчение дойде, след като китайските индекси спаднаха с повече от 7%, достигайки най-ниски нива слез декември. В понеделник понижението беше от повече от 8%. Намалението на лихвите доведе до рали на облекчението на бордовите пазари. Петролът също растеше. Според анализатори обаче волатилността вероятно ще продължи.

Доларът достигна нива над 120 срещу йената и свали еврото за кратко под 1,14. Действията на Китайската централна банка, породени от опасенията за спад в Китай, увеличиха търсенето на риска и това доведе до стабилност на пазарите. Зелените пари получиха подкрепа и от добри данни от САЩ показали, че потребителското доверие е достигнало през август седем месечен връх, а продажбите на нови еднофамилни жилища е скочило през юли.

Доларът попадна под натиск срещу еврото и йената в понеделник, заради опасенията за ръста на икономиката в Китай и паническите разпродажби на капиталовите пазари, които доведоха до съмнения, че Федералния резерв ще повиши лихвите тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *