Намалиха от 20 на 4% ДДС в Крим, пенсиите скачат с 50 на сто

Данък добавена стойност в Крим се намалява от 20% на 4%, а за стоки от първа необходимост пада до 2 на сто. В Русия данъкът е в размер на 18%.
Пенсиите в Крим и Севастопол се увеличават с 50 процента от 1 май и средният размер ще достигне 7900 рубли, при средни нива в Русия от 11 600 рубли, съобщава РИА Новости. В същото време всички задължения на кримските граждани към бюджета ще бъдат опростени.

„Създали сме всички условия за това“, коментира министърът на труда на Русия Максим Топилин и припомня, че паралелно тече процес на преизчисление на украинските пенсии в съответствие с руските, който ще завърши на 1 януари 2015 г. „Министерството на труда подготвя законопроект, който да регламентира прехода към системата на руската пенсионна система. Надяваме се съвсем скоро той да бъде внесен в Думата и да бъде разгледан“, обясни Максим Топилин.

Повишението на пенсиите на жителите на Крим и Севастопол е в съответствие с указа на президента на Руската федерация и се извършва поетапно. Така от 1 април вече бе направено увеличение от 25 на сто, с което средният размер на пенсията скочи с 5300 рубли до 6600 рубли. От първи май се прави допълнително увеличение с 50 на сто, от 1 юни – 75%, а от 1 юли – със 100 процента върху отпуснатата пенсия. Промените засягат 677 000 пенсионери, от които 117 000 са жители на Севастопол.

В плановете на Кремъл е Крим да се превърне в свободна икономическа зона с нулеви ставки на данъците, като по този начин ще бъдат привлечени инвестиции.

Информацията за понижаване на ДДС ставката и увеличението на пенсиите дойде едновременно със съобщението, че Международният валутен фонд понижава прогнозата си за ръста на икономиката на Русия и предупреждава, че тя навлиза в рецесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *