Намаляват ли шансовете на България за Еврозоната

Шансовете на България за Еврозоната намаляват ако останем с малко инвестиции, ниска конкурентоспособност и висока инфлация.Шансовете на България за Еврозоната намалят.
За Еврозоната, ЕЦБ наблюдава най-вече инфлацията.
Според ЕЦБ в съответната държава – кандидатка за ERM ІІ, е налице ценова стабилност, когато средният темп на инфлацията за период от една година преди осъществяването на прегледа на резултатите не превишава с повече от 1.5 % този, който съществува най-много в три държави членки, имащи най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

Инфлацията в еврозоната според на ЕЦБ е 2% на полугодието.
При сегашните условия инфлацията в България не бива да превишава 2.5%.
Годишната инфлация в края на август остава рекордно висока – 3,5%, колкото беше и в края на предходния месец. Това е най-високата инфлация от 5 години и 5 месеца, или точно от 65 месеца насам. Инфлацията е значително по-висока от лихвите по депозитите на гражданите, които вече са под 0,3%. Цените на горивата за колите са нараснали с 15,6%, на самолетните билети с 15,3%, а на хотелите – с 28,5%.
Спрямо доходите ни, цените на хранителните стоки в България са относително високи. Цените на стоките трябва да се съотнасят към равнището на доходите на населението, а не да се разглеждат като абсолютни стойности само.
Овладяването на инфлацията до края на юли 2019-а започва да изглежда все по-трудно осъществимо.
Опитът показва, че контролът върху цените е неефективно средство за борба с инфлацията, защото само я подтиска, но не я премахва.
Инфлацията може изкуствено да повиши БВП, но намалява покупателната сила на парите и реалните доходи на населението.
Затова трябва да се използва дефлатор, който отразява отношението на номиналния спрямо реалния БВП. Т.е. представлява превръщането на номиналните величини в реални, като по този начин се отчита инфлацията и инфлационното покачване на цените. Така номиналният прираст на БВП се разграничава на реален и инфлационен.
Какъв избор от средства ще използва държавата зависи от нейните приоритети.
Иначе инфлацията ще продължи да изяжда доходите на хората и реално да намалява покупателната способност на всеки.
Инфлацията ограбва покупателната способност на хората, като се обезценяват доходите и спестяванията, а така населението обеднява.
Рискът от продължаващо повишаване на цени и инфлация е против намеренията ни за членство в Еврозоната.

 

Автор- Румен Галабинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *