НАПИ и БСК: пълна прозрачност на пътните проекти

Днес в НАПИ се проведе среща между изпълнителния директор на НАПИ инж. Янко Янков и председателя на Българска стопанска камара Божидар Данев, съобщиха от камарата.
По време на срещата се обсъдиха условията за създаване на пълна прозрачност върху изпълнението на пътните инфраструктурни проекти в страната. Възможностите за контакт между публичната администрация и частния строителен бизнес по отношение прозрачността на проектите бе една от темите на разговорите в НАПИ.
Двете страни се обединиха около становището, че подобна форма на сътрудничество между пътната администрация и строителния бизнес е удачна и ще е в полза за страната. На срещата се обсъдиха още правата и интересите на българския пътно-строителен бранш, ролята на български фирми като подизпълнители по договори, инвеститорския контрол, публичното консултиране, прозрачността на всички етапи на тръжните процедури, постигане на оптимално качество на строителството при най-добра цена, независимите експертни оценки, условията за подбор на подизпълнителите, законното полагане на труд от чуждестранни работници при изпълнение на български пътни проекти и др.
По време на срещата изпълнителният директор на НАПИ инж. Янко Янков запозна председателя и главния секретар на БСК с необходимостта от законодателни промени, без които подготовката, провеждането на търговете и започването на строителството се затрудняват и бавят.
За да се разрешат тези проблеми, НАПИ и БСК се договориха да се създаде съвместна работна група от експерти на агенцията, БСК и браншови организации, която да разработи предложения за нормативни промени, за да се ускори развитието и да се гарантира ефективната поддръжка на пътната инфраструктура.
По време на срещата беше обсъдена възможността да се създаде система за инвеститорски контрол на строителните обекти, който да защитава интересите на държавата и обществото.
Дискутирано беше и разработването на типови договори, включващи задълженията и отговорностите на инвеститорския контрол, както и клаузи за начина на наемане на подизпълнители.
Двете страни съвместно ще подготвят меморандум, който ще бъде подписан вероятно през м. юни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *