Наплив от нашенци и румънци чакат в Англия

Великобритания се готви за масирано българо-румънско „нашествие“. Около 15 000 българи и 40 000 румънци ще отидат да работят на Острова през 2007 година, ако оттогава двете страни станат членки на Европейския съюз. Това се твърди в прогноза на Британския институт за изследване на обществената политика. Авторите на проучването твърдят, че приемането на двете страни в ЕС трябва да се възприема като възможност, а не като заплаха. Експертите смятат, че бъдещият приток на млади и работливи имигранти ще се отрази положително на британската икономика.

От организацията Migration Watch, която се бори за по-стриктен имиграционен режим във Великобритания, определиха данните като груби изчисления. Според експертите те се базират на сравнения с притока на имигранти от Източна Европа, непосредствено след предишното разширяване на ЕС.

Напливът на хора от България и Румъния ще бъде доста по-голям, тъй като двете страни са по-бедни от 10-те нови членки, смятат от организацията.

Данни от проучване на Британския институт за обществената политика отпреди 5 години пък показва, че сега на Острова живеят 5350 българи и 7500 румънци. В Италия пък има 9600 нашенци при 86 700 души от северната ни съседка, а Испания и Гърция има съответно 27 100 и 38 900 българи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *