Направиха часовник на бъдещето

Японски учени са разработили два свръхточни часовника с отклонение 1 секунда на 16 милиарда години, съобщава АФП. Екипът на Хидетоши Катори, професор в Токийския университет, е използвал криогенна технология с оптични мрежи и е постигнал невиждана досега точност. Уредите за измерване на времето приличат повече на гигантски компютри, отколкото на часовници. Те са толкова точни, че евентуалното им отклонение не може да бъде регистрирано от съществуващите в наши дни атомни часовници.

Предишната най-висока точност бе постигната от американски екип, който конструира уред с отклонение 1 секунда на 13,8 милиарда години. Японският екип е използвал специална система от лазери, които улавят атомите на стронция в миниатюрни структури, подобни на решетки. Така се измерва честотата на трептене на атомите, влезли в ролята на „атомни махала“.

Новите уреди трябва да работят при изключително ниски температури – минус 180 градуса по Целзий. Така се намалява влиянието на околните електромагнитни вълни и се осигурява точността на системата. Учените са тествали двата часовника в продължение на един месец, за да видят техните отклонения. Така са стигнали до извода, че неточността им ще бъде от 1 секунда на 16 милиарда години. Предишните цезиеви атомни часовници имаха отклонение от 1 секунда на всеки 30 милиона години, припомня агенцията.

klassa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *