Напрежението около Иран доведе до силен ръст при петрола и златото

Напрежението около Иран доведе до силен ръст при петрола и златото

06.02.2006 10:02

След ръста на суровия петрол от петък, когато суровината добави близо 70 цента към стойността си до ниво от 65,37 долара за барел с доставка през март, по време на азиатската сесия днес черното злато продължи да се повишава и добави близо един долар до 66,32 долара за барел с доставка през март.

Причина за рязкото поскъпване бе отказът на Иран да сътрудничи на контролния орган на ООН относно регулирането и инспекцията на ядрената си програма.

Изявлението от Иран бе направено в неделя, когато регулаторната агенция на ООН докладва за притеснения, че правителството на страната прикрива разработването на атомна бомба зад енергийната си ядрена програма.

Като известно смекчаване на иранската позиция се прие обаче изявеното желание на правителството да преразгледа предложението, дошло от Москва, страната да прехвърли основната част от ядрените си разработки на руска територия, за да се намали международното напрежение.

Вследствие на тези събития силен ръст отбеляза и цената на златото. Фючърсите на ценния метал с доставка през март регистрираха повишение от 5.6 долара по време на азиатската търговия до ниво от 574.70 долара за тройунция, като стойността е близка до постигнатия през миналата седмица 25-годишен рекорд при ниво от 575.30 долара за тройунция.

Повишение бе регистрирано и при среброто, чиито фючърси с доставка през март нараснаха с 1% до ниво от 9.85 долара за тройунция.

На фона на увеличаващото се геополитическо напрежение азиатските индекси завършиха първия ден от новата седмица на положителна територия.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0.5% до ниво от 16 747.76 пункта до нов пет и половина годишен максимум, а тайванският претеглен индекс нарасна със значителните 125 пункта, или 1.9% до ниво от 6 719.96 пункта.

Доларът продължава да се търгува на относително високи нива спрямо останалите основни валути, като еврото се разменя на нива около 1.2000 долара към момента след силния си спад от петък след данните за заетостта и безработицата в САЩ за януари.

Заетостта в неселскостопанския сектор в САЩ възлезе на 193 000 през януари, което се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за стойност от 250 000.

В същото време във възходяща посока бяха ревизирани данните за заетостта в САЩ за миналия месец декември до 140 000 от първоначално изнесените данни за 108 000 новосъздадени работни места.

Спад обаче е регистрирала безработицата в най-голямата световна икономика, като през януари е възлязла на 4.7% в сравнение с регистрираната безработица от 4.9% през декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *