Напук на всичко, БФБ започна рали

Напук на политическата нестабилност, притесненията относно състоянието на държавните финанси и безпрецедентната ситуация в една от най-големите банки, борсата върви нагоре. Това винаги учудва пазарните участници, които чакат икономическата обстановка да им покаже накъде ще върви борсата. Това рядко се случва. По-често става обратното – финансовите пазари изпреварват социално – икономическия сентимент. Затова за нас като малки инвеститори и спекуланти е по-разумно да търсим индикации за посоката в самия пазар.

В предходните анализи представих първите индикации, които забелязах, за това че пазарът вероятно формира дъно: – търговия без посока и ниска активност (15.07), Химимпорт над 2 лв. (24.07) и първи индикации за възходящо движение (20.08). Нека отново погледнем пазара и графиката на СОФИКС и да се опитаме да разберем какъв е пазарния сентимент и каква е по-вероятната посока за развитието му.

Тази седмица някои от ликвидните акции се изкачиха до нива, невиждани от банковата криза досега. Например днес Химимпорт достигна 2.08 лв. за акция, ЦКБ – 1.20. Индексът на „сините чипове“ изплува над средните си месечни, тримесечни и годишни средни пълзящи стойности, преодоля върха от края на юли и днес отново затваря на зелена територия.

Индикациите за развитието на този сценарий, а именно изход от консолидацията в посока нагоре, разглеждах многократно през последния месец. Затова ще посоча само следващото ключово техническо ниво – 656 пункта. Ръст на индекса над него ще затвърди усещането, че се намираме във възходящ тренд и вероятно ще даде нова енергия на пазара за ръст към следващата съпротива в зоната 590 пункта.

Техническа подкрепа на пазара в момента е зоната 530 – 540 пункта. Докато SOFIX се намира над това ниво, шансовете ще са на страната на биковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *