Напук на кризата поскъпват захар, петрол и метали

Пред DarikFinance.bg Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса каза за изминаващите девет месеца на годината, че на стоковите борси се отчитат две ясни тенденции.
Едната е продължаващото намаляване на цените на зърното, като тук се включват цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа, все стоки стоки от зърнения пазар, които поевтиняват по целия свят и в България.
Всичко това се дължи на по-добрата реколта тук в страната, а и по света, както и заради падналата покупателна способност. В същата степен поевтиняват и производните, брашното, хлябът, защото при падане на цените на суровината поевтинява и готовата продукция. Това вече се вижда и при олиото, каза изпълнителният директор на ССБ.
От друга страна, поскъпване се регистрира при петролните продукти и металите.
Поскъпване има при захарта, това движение е много отчетливо и ясно на международните пазари и очаквам това да се усети и в България, защото през последните няколко месеца има спад на цената на захарта поради по-слабото търсене. Но имайки предвид рязкото поскъпване на суровината за 9-те месеца на 2009 г. с около 75% при суровата и с 80% при рафинираната, това няма начин да не даде отражение върху цената на захарта и у нас, допълни Васил Симов.
DarikFinance.bg публикува данните на ССБ за движението на основните борсови стоки на международните пазари и в България от началото на годината до края на месец септември.
Цени на хлебната пшеница – падане, падане и пак падане
Три фактора обуславят спада на цената на зърното за периода януари-септември, което със сигурност ще бъде разочароваща информация за производителите. На първо място от ССБ посочват огромният добив в световен мащаб, който за 2009 г./2010 г. по данни от днес се очаква да достигне 666 млн. тона при прогнози от юли за добив от 656 млн. тона.
За миналата година добивът бе 683 млн. тона. През 2009 г. заради кризата падналото търсене и свитото потребление се понижава и общото потребление до 646 млн. тона. На трето място за мечия тренд на хлебната пшеница се нареждат преходните запаси, които се очакват да достигнат 186.6 млн. тона при 163 млн. тона през миналата година.
Най-ниски са цените на зърното в България и в Русия. Специално за българския пазар добивът от новата реколта е 3.6 млн. тона, като по данни на земеделското министерство близо 48% от него е с качества, които удовлетворяват зърнопреработването, респективно стават за хляб и хлебни изделия.
От трите най-големи зърнени производители САЩ, Франция и Германия, най-ниска е цената в САЩ, следват Франция и Германия. Според експертите на ССБ за драстичното падане, особено в Америка основната причата е пренасочването на големите фондове към други борсови стоки, като захар, петрол и метали.
В Черноморския район цените на зърното също са надолу за деветте месеца на годината. В Русия цената сега е 135 долара за тон, а в България 140 долара. Низходящият тренд е вследствие на много добрите добиви в Русия – над 60 млн. тона пшеница, а в Украйна над 20 млн. тона.
Аналогична е ситуацията при другата основна зърнена култура – царевицата.
Очаква се огромен добив от 794 млн. тона, като факторите действащи за поевтиняването на пшеницата действат и при царевицата. В момента тон от културата се търгува в САЩ на 165 долара за тон, при 139 долара в Унгария и 128 долара в Украйна.
В България котировките «купува” на пода на борсата са между 160-180 лева за тон, като царевицата се търси за износ, но купувачите имат високи изисквания към качеството.
Цената на слънчогледа и на олиото също е надолу.
Добивът за 2009 г./ 2010 г. се очаква да бъде около 31.9 млн. тона при 32.4 млн. тона. Засилено търсене на слънчоглед се наблюдава от Турция заради наводненията, които засегнаха посевите. Така от страна износител сега Турция излиза на борсите като нетен купувач на слънчоглед. Към края на септември в Украйна слънчогледът се търгува при 280 долара за тон, в Унгария за 264 долара и в Русия за 295 долара за тон.
Успоредно с падането на суровината поевтинява и основният краен продукт – олиото. След летния пик цените са паднали с 15%, като експертите отново се аргументират, че това е заради прогнозите за добри добиви и свитото потребление.
В България бутилка олио на ССБ се търгува за 1.46 лв. за литър при 1.68 лв. през януари и 2.40 през септември м.г.
Поскъпването започва от захарта и стига до металите
От ССБ са категорични, че инвестиционните фондове освен, че напускат фондовите борси закриват и позиции в зърно и отиват към захар, метали и петрол.
През всичките девет месеца цената на захарта стабилно се повишава, като поскъпването на рафинираната захар в Лондон от началото на годината е със 75% до 578 долара за тон, а на нерафинираната в Ню Йорк с 82% до 476 долара за тон. Фондовете изглежда преоткриват захарта като все повече капитал се насочва именно към търговията с бялата суровина.
В България все още поскъпване няма, дори напротив има леко понижение на цената до 1.17 лв. за килограм на ССБ от 1.23 лв. през януари. Неминуемо обаче цените ще тръгнат нагоре, смятат от борсата. Поскъпването няма да бъде с процентите от международните пазари, но корекция със сигурност ще има.
От началото на годината петролът е нагоре с 28%
Кошницата от 15 сорта петрол, която следи ССБ постоянно се повишаваше от мартенското дъно от около 40 долара за барел. От август черното злато се спря на около 70 долара за барел.
От началото на годината течните горива също са поскъпнали в унисон с движението на суровия нефт. Най-много е скочил дизелът с 88%, следван от газьола с 36% повишение, а бензинът е нагоре с 27 на сто.
Въпреки кризата поскъпват и металите
Поскъпването на металите е пълната изненада в условията на криза и освен със спекулативните игри на борсите има и по-просто обяснение – Китай. Икономиката на азиатската държава не изживя както останалите страни икономическия спад. Там търсенето на метали продължава за производството на най-различни детайли и елементи.
На LME – London Metal Exchangе представителната борса за света, медта скача почти два пъти от януари насам. Увеличението при цинка е с 30%, а при алуминия с 67%.

* Данните са предоставени от ССБ
** Всички цени на ССБ са без ДДС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *