НАП очаква преизпълнение на приходите от здравни вноски с до 70 млн. лева

Планът за приходите от здравноосигурителни вноски, събирани от Националната агенция за приходите (НАП), ще бъде преизпълнен с 60-70 млн. лева към края на годината. Това съобщи за Investor.bg говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров.

Той уточни, че НАП има преизпълнение на приходите от здравни осигуровки средногодишно с около 40-60 млн. лева.

„Не е реалистично да се очаква, че от хора, които не живеят в България, може да се събират осигуровки“, коментира Бъчваров. Същевременно говорителят на НАП допълни, че това е един от митовете, когато се говори за броя на здравно неосигурените и евентуалните приходи за здравната система, ако вноските им се събират.

Припомняме, че от одит на Сметната палата за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 година преди дни стана ясно, че приходите на Здравната каса от здравноосигурителни вноски през миналата година санараснали с 4,4 на стоспрямо предходната година. Спрямо отчетените приходи от вноски през 2012 година (1,73 млрд. лв.) за 2013 г. те достигат 1,8 млрд. лева.

Според анализ на Здравната каса пък към момента българите, които не са здравно осигурени, са малко над 2 милиона, от които около 850 хиляди живеят в България, а останалите са трайно в чужбина.

НАП продължава да настоява да има достъп до банковата информация за българите, тъй като има случаи на социално слаби с големи банкови сметки, потвърди още Бъчваров.

Отпадането на изискването хора с минимален доходи или без доходи да плащат здравни вноски е предмет на обсъждане от Министерството на здравеопазването и от Националната здравноосигурителна каса, коментира говорителят на агенцията и тази стара идея, обсъждана отново на работно ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *