НАП погва 90 000 длъжници

Препоръчани писма на повече от 90 000 длъжници трескаво пишат данъчните, научи“24 часа“. Колцентърът усилено звъни на граждани и управители на фирми със стари дългове – на месец по 2000 получават обаждане. Изпращат се искания до работодатели за запор на заплати и на банки да се блокират сметки.

Освен тези, чиито дългове са над 3000 лв. с лихвите, в последните два месеца на тази година данъчните вече търсят за всеки борч, независимо от размера му, ако давността изтича до края на 2013 г. Това са стари задължения, натрупани преди 1 януари 2008 г.

Причината за тази акция е, че ако има писмо, обаждане, или запор, се прекъсва 5-годишната давност за неплатените сметки от преди тази дата и тя се удължава с нови 5 години.

Заради засиления натиск, експертите на главния данъчен директор Бойко Атанасов отчетоха събрани над плана 30 млн. лв. И имат намерения да вкарат в хазната 150 млн. от стари дългове.

От януари 2013 г. действа т.нар. единна сметка, която въведе нови правила за погасяване на стари дългове. Те автоматично се подреждат по реда на възникването им, а всяко ново плащане погасява най-старото задължение. В момента длъжникът сам определя кое задължение погасява с паричния превод. За да се синхронизират новите правила с давността, записана по Данъчно – осигурителния и процесуален кодекс (ДОПК), бе даден едногодишен гратисен период, който изтича на 1 януари 2014 г. Уловката обаче е, че отписването на стари дългове не става автоматично по давност, а само ако има изрично искане от длъжника в данъчна служба.

Другият капан е, че в данъчното досие влизат и стари, отдавна забравени от длъжника глоби от КАТ, ХЕИ и други институции, които също трупат лихви, и които ще се погасяват по новия ред.

С нови поправки в ДОПК, които още не са приети на второ четене от парламента, срокът за отписване на стари дългове ще се удължи с още година до 1 януари 2015 г. Това обаче няма да отмени текста давност да има само след изрична молба, а ще даде възможност да се отпишат дългове от преди 1 януари 2009 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *