НАП проверява собствениците на яхти

Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, чезапочва проверки на собствениците на 230 луксозни яхти в България. Те са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, обявени от НАП преди месец.
Агенцията е получила имената на притежателите на луксозните яхти от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ към Министерство на транспорта след запитване.
В хода на проверките на собствениците на луксозните плавателни съдове органите по приходите ще установят източниците на средства за придобиване на плавателните съдове, начина на плащане по осъществените сделки, както и тяхното осчетоводяване и начисляването на дължимите данъци. Ако се установи разминаване между имуществото състояние и декларираните доходи, на притежателите на луксозните яхти ще бъдат назначени ревизии за облагане на недекларираните от тях доходи.
Започва и подготовка за ревизии на физически лица заемодатели и наемодатели. Те също са част от мерките от програмата на НАП за повишаване на събираемостта и засилване на контрола.
По данни на НАП в последните 5 години заемите между физически лица са в общ размер 2,7 млрд. лв. Голяма част от тях са фиктивни.
Вече санабелязани 52 физически лица, които са предоставели заеми за милиони левове на други физически или юридически лица. Списъкът е разпределен по териториалните дирекции на НАП в зависимост от постоянния адрес на заемодателите. Инспекторите по приходите ще установят имущественото състояние на заемодателите, включително и източниците за придобиването му. Ще се изследва още дали е започнало погасяване на заемите, които някои от тях са предоставили на фирми, в които имат участие или са собственици.
Анализ на НАП сочи, че през 2006 и 2007 г. укритите доходи от наем в България възлизат на близо 74 млн. лв., като 39 млн. лв. от тях – от наемодатели от София. Съвсем скоро ще бъдат ясни и хората, които ще попаднат в селекцията на НАП за проверка на физически лица – наемодатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *