НАП се захвана с осигуровките

Малко над 89.6 млн. лв. са допълнително начислените задължителни осигурителни вноски след извършените ревизии през 2008 г. на некоректни работодатели и осигурители, съобщиха от Националната агенция за приходите.
Общият брой на приключилите ревизии по осигурителното законодателство е 12 845, като най-много ревизии са извършени по Държавното обществено осигуряване общо 3 515 броя, като констатираните допълнително задължения са в размер на 66.195 млн. лв.
За здравно осигуряване са извършени 3 478 ревизии, като допълнително установените задължения са в размер на 12 млн. лв.
От НАП съобщават, че междувременно от началото на 2009 г. агенцията е поставила акцент върху текущия контрол по спазването на осигурителното законодателство, така че да не се допускат сериозни нарушения от работодатели и осигурители, които да се установяват на по-късен етап чрез ревизии.
От началото на годината всяка оперативна проверка в търговските обекти вече следи и за спазването на осигурителното законодателство. По време на проверките инспекторите следят за това дали правилно са определени и начислени задължителните осигурителни вноски върху работните заплати, внесени ли са в дължимите размери и срокове, и подадени ли са необходимите декларации в определения от закона срок. Инспекторите следят и за сключените трудови или граждански договори със служителите, които работят в търговския обект.
До края на месец март общият брой на извършените проверки по спазване на осигурителното законодателство в цялата страна е 2 640.
От тях 120 са завършили с доклади, в които се констатират сериозни нарушения на осигурителното законодателство и се предлага започване на ревизии на некоректните фирми.
От началото на годината до края на месец март общият брой на съставените актове за установени административни нарушения по осигурителното законодателство е 2 952, като 2 371 от тях са за неспазване на Кодекса за социално осигуряване, а 236 на Закона за здравно осигуряване.
Наложените санкции на некоректни работодатели и осигурители са 1 910 на стойност 146 000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *