НАП се свива до 5 регионални дирекции, останалите 23 им стават подчинени

Закриват се съществуващите 28 териториални дирекции (ТД) на НАП и се създават пет регионални дирекции.
Това предвижда вариант за преструктуриране на приходната администрация, който бе представен днес пред журналисти от вицепремиера и министър на финанситеСимеон Дянкови изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов, предаде БТА.
Петте регионални дирекции ще бъдат във Велико Търново, Варна, Бургас, Пловдив и София, и ще бъдат с обхват на територията на страната. Освен тях ще съществува и една дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители” с национален обхват.
В НАП се предвижда оптимизация с около 8% до януари. Това ще позволи ръст във възнагражденията на останалите, каза още Симеон Дянков, цитиран от „Фокус”. Служителите, които останат, ще получават около 1000 лева на годишна основа, един вид 13-а заплата, стана ясно от думите на Дянков.
Миналата седмица Дянков обяви, че към октомври числеността на Министерството на финансите ще бъде намалена с 10%, а към януари – с още 4 на сто.
По време на криза е особено необходимо преструктуриране на държавната администрация, каза министър Дянков. Според него нищо не е направено от предишното правителство за реформи в държавната администрация.
Реформата цели по-малко служители, които да бъдат по-добре платени и работата им да бъде по-прозрачна, посочи министърът. Дянков каза, че предвижданите реформи са съгласувани с парламентарната комисия по бюджет и финанси, което ще улесни промяната в законодателството, която се налага.
От НАП междувременно съобщиха в петте големи териториални дирекции се създават специални звена за т.нар. „средни данъкоплатци”- дружества, които формират голям дял от приходите в региона. В останалите 23 досегашни ТД се запазват функциите по обслужване на клиенти (напр. приемане на декларации, издаване на удостоверения, плащания на данъци и осигуровки), съобщиха от НАП. Т.нар. малки ТД придобиват статут на изнесени работни места. Досега там имаше пълна численост от обща администрация юристи, счетоводители, хора, занимаващи се с логистика. Сега част от тези хора ще бъдат освободени.
От агенцията уточниха, че предвидените 8-процентни съкращения обхващат 638 души във всички териториални дирекции, включително 90 щата в Централното управление на НАП в София.
В НАП очакват реформата да намали разходите със 7 млн. лв. годишно. Наред с това там се надяват на подобряване на контролно-ревизионната дейност.
„Сега в малките градове братовчеди ревизират братовчеди, хората масово се познават, а малките фирми са ревизирани постоянно. След промяната ревизиите ще се извършват на база на анализ на риска за целия регион (5,6 териториални дирекции) и ревизорите от Сливен, например, ще контролират фирмите от Бургас и обратното“, пише в съобщението на НАП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *